Kötelességünk megőrizni a névtelen hősök és áldozatok példáját

TISZAFÜRED | Könyvbemutatóra gyűltek össze a történelemkedvelők, múzeumbarátok, helyi ’56-osok és érdeklődők április 26-án, a Kiss Pál Múzeumban. Mint arról korábban hírt adtunk, a napokban került bemutatásra Ujvári László történész első könyve, Kisemmizve, a rendszer ellenségeként címmel. A szakma által is hiánypótlónak tartott kötet egy 1956-os tiszafüredi-budapesti forradalmárnak állít emléket.

Az április 19-i bemutatót követően most a könyv szakmai prezentálására került sor.

A résztvevőket Kovácsné Dr. Szigeti Klára múzeumigazgató köszöntötte. Bemutatta a könyv szerzőjét Ujvári Lászlót, majd hangsúlyozta a szóban forgó mű és a hasonló témájú kutatások, az ismeretlen közelmúlt feltárásának fontosságát.

– Több mint fél éves kutatómunka, utánajárás előzte meg a könyv megírását. Fontos volt megfelelni a szakmai kritériumoknak, kizárni a személyes véleményt, hogy egy tárgyilagos, objektív képet sikerüljön vázolni 1956 tiszafüredi eseményeiről és nagyapám, Ujvári László (1919-1996) életútjáról – fogalmazott előadásában Ujvári László történész, a könyv szerzője.

Bemutatta a kutatómunka főbb állomásait, a könyv születésének körülményeit és készítésének főbb szempontjait, irányelvét. Szólt Ujvári László (1919-1996) forradalmár életútjáról, majd ismertette a kötet fejezeteit, érintve a derzsi Ujvári család több mint 300 éves ismert történelmét.

„Letűnt a szocializmus csillaga, többé nem dominál!”

Előadása végén a fiatal történész elhíresült mondatokat idézett a forradalmártól, olyanokat, melyek 1956 őszén hangoztak el, később komoly támadási felületet adva a megtorlások során.

A szakember kérdéseket vetett fel: Miért fontos 1956 emlékezetének megőrzése? Milyen szerepe, adóssága van a helytörténetírásnak? Miért fontos beszélni 1956 helyi eseményeiről? Mi a könyv üzenete az utókor számára?

Elhangzott: ezzel a kötettel talán a helyére került a meghurcolt forradalmár, Ujvári László (1919-1996) életútja, tehát elégtételt jelent az egykor kisemmizett, ellehetetlenített és megbillogozott család számára.

Párbeszéd az 1956-os forradalomról

– Fontosnak tartom, hogy beszéljünk 1956 őszének eseményeiről, elevenítsük fel az emlékeket, tartsuk a témát a vízfelszínen. A megemlékezés kötelességünk, megőrizni az érintettek – hősök és áldozatok – tanulságos sorsát az utókor számára – mondta Ujvári László történész, hozzátéve: a következő időszakban feldolgozza 1956 tiszafüredi eseményeit, majd ezt követően a környező települések forradalmi történetét is.

A szerző után a hallgatóság is hozzászólt a témához, kérdéseket tettek fel. A forradalom helyi eseményeinek tanújaként szólalt fel Lipcsey Imre, aki fiatal tanulóként élte meg a forradalmi tömeggyűlést, egy beszolgáltatási tiszt lincselési kísérletét és a főtéren található szovjet obeliszk ledöntését.

A rendezvény végén beszélgetésre nyílt lehetőség a szerzővel, majd a résztvevők dedikált
példányt kaptak a könyvből, mely mostantól a Kiss Pál Múzeumban lesz megvásárolható.


Kisemmizve, a rendszer ellenségeként

Egy hétköznapi ember, aki családjával a kommunista rendszer áldozatává válik. Családi vállalkozásaik évtizedeken át működnek a Tisza parti kis faluban, Tiszaderzsen. Őket is utoléri az államosítás szörnyűsége, amiért eddig dolgoztak egyik napról a másikra válik a múlt részévé. A kisemmizett kétgyermekes családapa a közeli nagyközségben, Tiszafüreden keresi a boldogulást. Így érkezik el 1956 októbere. Mindenhol végigsöpör a változás előszele. Aki szabadságot és jogos tulajdonát akarja, az most cselekszik.

A forradalom helyi színpadán cselekvésre szánja el magát. A hazaszeretet és szabadságvágy hajtja, de szeme előtt lebeg a jogos tulajdon visszaszerzése, a család, gyermekei jövőjének biztosítása is. Társaival az egyik szovjet jelkép ledöntése mellett határoznak, majd megjárja Budapestet. Először a forradalom helyi eseményeinek sűrűjében, majd a bíróság előtt találja magát elsőrendű vádlottként. A verések, a megtorlás, a börtön után már semmi nem lesz olyan, mint régen…

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights