Konferencián emlékeznek Verseghy Ferencre Szolnokon

In memoriam Verseghy Ferenc címmel tudományos konferenciát rendez a költő születésének 260. és halálának 195. évfordulója alkalmából április 3-án és 4-én Szolnokon a Verseghy Emlékbizottság és a MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének XVIII. Századi Osztálya.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a program április 3-án koszorúzási ünnepséggel kezdődik a könyvtár bejáratánál, ahol a költő életét, szolnoki kultuszát bemutató kültéri molinókiállítás is nyílik.

Ezt követően Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Szörényi László, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott igazgatója köszönti a konferencia résztvevőit a polgármesteri hivatal dísztermében.

A konferencia megnyitóját követő első előadásban Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója a költő A keresztény ájtatosságról című kéziratos művét elemzi. A konferencia első napján szó lesz egyebek mellett arról, miként változott Kazinczy Ferencnek írótársáról sugallt véleménye a különböző időpontokban keletkezett börtönmemoárokban.

A konferencián részletesebben szó lesz Verseghy szótártani munkásságáról és hogy nyelvtana a mai klasszikus nyelvleírásban is megállná a helyét. A konferencia második napján a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulói adnak műsort, majd ismét előadások következnek, ezúttal a költő nevét viselő szolnoki könyvtárban.

Az érdeklődők megismerkedhetnek egyebek mellett Verseghy Ferenc névtelenül kiadott szatirikus eposzával, előadást hallhatnak a Usus aestheticus linguae hungaricae című kézikönyvének forrásairól. Az előadások után vitára, hozzászólásokra nyílik lehetőség. A konferencia végén az érdeklődőknek bemutatják a Verseghy-honlapot.

Verseghy Ferenc (1757-1822) költő, polihisztor, műfordító, irodalomszervező, nyelvész, énekes, hárfás és zeneszerző volt.

iSzolnok.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights