Véradás a Tisza-tavi régióban

„A vér adomány, amely életet ment” – emlékezteti az Alföldhír olvasóit Vargáné Adrigán Judit, a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa, aki lapunknak elmondta, mikor és hol lehet legközelebb vért adni.
Március 23 (csütörtök) – Kunmadaras, Műv.ház 8:30-12:00
Március 27 (hétfő) – Tiszaderzs, Öregek Napköziotthona (ÖNO) 8:30-12:00
Március 27 (hétfő) – Tiszaigar, Műv.ház 13:00-14:30

Erre figyeljen, ha szeretne vért adni

Bármely 18 és 65 év közötti személy adhat vért, aki nem szenved ismert fertőző betegségben, illetve az aktuális állapota véradásra alkalmas. Férfiak esetében évente öt, míg nők esetében évente három vérvétel engedélyezett, a két vérvétel között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, emellett ügyelj arra, hogy ne éhgyomorral érkezz az intézetbe. A potenciális véradóknak fényképes igazolvánnyal kell igazolniuk személyazonosságukat, valamint TAJ-kártya és lakcímkártya bemutatása is szükséges.

Milyen jótékony egészségügyi hatása van a donorra a véradás?

A véradás amellett, hogy másokon segíthet, csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a csökkent vasszintnek tudható be, mivel minél magasabb koncentrációban találhatók meg a vörösvértestek, a vér viszkozitása annál „masszívabb”. Emellett a magas vasszint felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami hatással lehet a vér sűrűségére, tömörségére, így ezáltal nagyobbá válik a súrlódás, ahogy az az ereken áthalad, emiatt pedig a vörösvértestek nagy mértékben deformálódhatnak.

hazipatika.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights