Kötelező olvasmány a Szigligeti színpadán

Rossz-e a kötelező olvasmány? Amikor a két György – Böhm és Korcsmáros – hozzáfogott, hogy Jókai regényét, A kőszívű ember fiai címűt színpadra vigyék, nyilván tudták, hogy a fiatalok rossz emlékei a kötelező olvasmányokról fölidéződhetnek, ha a drámát nézik a színpadon. (Már ha nézik…)

Nem kisebb gond lehetett, hogy a romantikus regény lassú, hömpölygő, bármikor kézbe vehető történetét zárt térbe, belátható idő alatt végbemenő, kerek történetté alakítsák. Sikerült. Ehhez persze a veretes és idegen kifejezésekkel jócskán tűzdelt másfél százados szöveget is közelebb kellett hozniuk a mához. Az eltelt évek azt mutatják, hogy – a Tolcsvay-fivérek zenéjével vagy anélkül – a darabra vevők a nézők.

A történet ismert: Baradlay Kazimir földesúr, aki kíméletlenül kemény volt, özvegye (Gombos Judit) mellett három fiút ( Molnár László, Barabás Botond, Dósa Mátyás alakítják) hagyott hátra.  Halálos ágyán még eldönti, melyik fiúból mi is legyen és ezek a döntések a kor ésszerűségének tökéletesen megfelelnek. De nem a családnak. És bár jóllehet, az özvegy hamar férjhez megy férje politikájának követőjéhez, Rideghváry Bencéhez (Karczag Ferenc), a végakaratot semmiképp nem teljesíti az asszony. A fiúk és a család sodródik a történelemmel szerelmek és politikai események hálójában, míg elérkezünk a negyvennyolcas szabadságharchoz. Jókai ezzel a művel állít emléket a dicsőséges időknek, ugyanakkor talán a leghíresebb történelmi és család regényünk, amiben a legkisebb fiú, aki úgy érzi, hogy bátyjai sikeresebbek, hasznosabbak, feláldozza magát a családért, a bátyjáért, akit a császári önkény, leszámolás nevük fordítása okán összekever. Ödön helyett Jenő (Dósa Mátyás) vállalja a halált. Mozgalmas, tempós darabban éri számtalan élmény a nézőt: szerelem, hazaszeretet, anyai öröm és remények, áldozatvállalás.

Rossz-e tehát a kötelező olvasmány? Nem az. És bizony jó, ha némely darabjai színpadra is kerülnek, kivált értő dramaturgok, biztos kezű rendezők és jó színészek révén.

*****

Ami nincs a kötelező olvasmányokban: Haynau kétszázezer forintokat kapott szolgálataiért és “Nagygécen és Kisszekeresen ezen a jutalompénzén szerzett birtokán élte a békés földbirtokos életét” – írja a Wikipédia. Vagyis Magyarországon, ahol még pofont sem kapott soha. Egy történet szerint Londonban fölismerte két magyar, ott viszont alaposan helybenhagyták. A történelmen ez persze mit sem változtatott…

Jókai-Böhm-Korcsmáros: A kőszívű ember fiai

Szolnoki Szigligeti Színház

Bemutató: 2017. március 3., 19 óra

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Útlezárásra kell számítani Kisújszálláson!

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a szennyvízcsatorna helyreállítása zajlik a városban.  Kisújszállás közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint december 8-tól a Deák Ferenc utcán forgalmirend-változásra kell számítani. A munkálatok előreláthatólag

Tovább »