Egymást érték a jászsági riasztások

Egymást érték a riasztások február utolsó napjaiban a Jászságban. A gyors lakossági jelzések miatt szerencsére viszonylag kis kiterjedésű avartüzeket kellett megfékezniük a jászsági tűzoltóknak  – írta az Új Néplap.

A március első napján lehullott eső ugyan egy kicsit enyhített a problémán, de ha a csapadéknak nem lesz utánpótlása, április dere­káig jó néhány úgynevezett „vegetációs tűz” fellobbanására kell még felkészülni.
A mögöttünk hagyott hónap utolsó öt napjában tizenegy alkalommal kellett úgynevezett vegetációs tűzhöz vonulniuk a megyei katasztrófavédelem Jászberényi Kirendeltségéhez tartozó tűzoltóságoknak. Csak az idő alatt, amíg a cikk készítése miatt a berényi tűzoltólaktanyában jártunk, alig fél óra különbséggel két rajnak is indulnia kellett, hogy a határban fékezzenek meg egy-egy tüzet.
Fózer Tibor, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy február 24-től rendszeresen érkeznek a tűzjelzések a fellobbanó lángok miatt.

– A téli hónapokban teljesen elfagyott az aljnövényzet, majd az enyhébb és szelesebb idő beköszöntével a növényzet kiszáradt, és két hete nem hullott jelentősebb csapadék. Ezek együtt eredményezik, hogy egyetlen szikra vagy eldobott csikk is elég a tűz kialakulásához. Sajnos, a vegetációs tüzek legnagyobb része a felelőtlenség eredményeként alakul ki. Szerencse, hogy a mobilok elterjedése miatt gyorsan beérkeznek a jelzések…
Sok évvel ezelőtt történt, hogy Jászboldogháza határában több tíz hektáron is égett a legelő.

Sajnos, okozott már nemegyszer balesetet, de még tragédiát is az avartűz. Portelek határában égett az erdő aljnövényzete jó egy évtizede. Oltás közben fedezték fel tűzoltóink, hogy egy hölgy már nem tudott elmenekülni a lángok elől, és sajnos életét vesztette. Úgy másfél évtizede pedig egy férfi Jászapáti határában égetett tarlót, amikor hirtelen irányt váltott a szél. Olyan gyorsan történt mindez, hogy csak súlyos égési sérülésekkel tudott kimenekülni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest