21. Szolnoki Csata

21. alkalommal ütköztek meg egymással a magyar és az osztrák katonai alakulatok. Az 1849. március 5-i Szolnoki Csata eseményeit ezúttal március 4-én szombaton elevenítette fel 200 hagyományőrző – számol be a Szolnok TV.

Szombaton verőfényes napsütésben vette kezdetét immár 21. alkalommal a szolnoki csata. Az 1849 március 5.-i eseményekre emlékezve ismét győztek a magyarok a császári seregek fölött. A szabadságharc híres, a tavaszi hadjárat fontos csatáját idézte fel szombaton 200 hagyományőrző. Az akkori hadi mozgásoknak szűk részét elevenítette fel a csata-eredeti helyszínen. Damjanich tábornok sikeréhez kellett Vécsey gróf szandaszőlős felől érkező színlelt támadása no meg ezer szolnoki hadfi ereje. Az elterelő hadműveletnek indult összecsapás lett végül a fő csata. Az élményszerű hadijáték, korabeli vagy korhű fegyverekkel, öltözetekkel nemcsak a nézőknek nyújtott örömet.

Papst József Ht. Alezredes , a Dabasi Honvédtüzér Alapítvány elnöke elmondta: -”2007 óta vagyunk itt, nagyon szívesen jövünk, mert ez egy eredeti helyszín. „

-”10 honvéddel és 4 markotányos asszonnyal érkeztünk. Harmadik alkalommal veszünk részt a szolnoki csatában, és tervezzük, hogy jövünk még, hiszen mi itt estünk át a tűzkeresztségen és most is nagyon várjuk, hogy végre az alföldi várost kisegítsük a labancok ellen. Mert bár mi az osztrák határ mellől érkeztünk, magyar ügyekért mindig szívesen megyünk harcba-” tudtuk meg Sümegi Lászlótól, a Zalai 47. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület őrmesterétől

Klucsár András obistos sem először érkezett Szolnokra. -”Én 30 éve kezdtem ebbe a dologba, én alapítottam az első huszár bandériumot, személyes érintettségem is van, most az unokáimat hoztam el, akik most tüzérkednek. Nagy dolog ez a számomra” -tette hozzá.

Farkas Tibor tüzérségi törzstiszt így vélekedett: -”Igazából azt mondanám, hogy élő történelem óra . A Tv-ben már elég keveset lehet erről látni. Ha valaki kijön ide, jól látja, hogy működött a rendszer, a lovasság, gyalogság, milyen mozgások voltak, ott is a hadtársak most már elég szépen felzárkóztak.”

A szolnoki diadallal a Tisza valamennyi átkelője a magyar csapatok kezére került. A győzelem lehetővé tette, hogy a magyar csapatok gyors átcsoportosításával ismét a honvéd sereg vegye át a kezdeményezést.

(iSzolnok)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights