Zord és fagyos volt a január megyénkben

Országosan és a Közép-Tisza vidéken is az elmúlt 30 év leghidegebb évkezdete van mögöttünk. A havi átlaghőmérséklet mínusz 6,8 Celsius fok volt, ami 5,4 fokkal alacsonyabb a sokévi januári átlagnál.

A 32,5 milliméteres havi területi csapadékátlag ugyanakkor alig több, mint a sokéves adat, habár ennek zöme egyetlen nap hullott le – írta oldalán a Kötivizig.

A Vízügyi Igazgatóság hangsúlyozza: aki 30 évesnél fiatalabb, még nem tapasztalhatott a mostaninál hidegebb, teljes hónapot. Aki azonban ennél idősebb, tizedre pontosan ugyanilyen zord januárra emlékezhet 1985-ben. 2017 januárja azért is emlékezetes, mert kivétel nélkül minden napján fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, 18 napon pedig mínusz 10 foknál is alacsonyabb volt. Az idei havi rekord 8-án született, amikor mínusz 20,2 fokot mutattak a hőmérők a megyeszékhelyen.

Az év első hónapjában a Közép-Tisza vidékén területi átlagban 32,5 milliméter csapadékot mértek, ami mindössze 3,3 milliméterrel haladja meg a sokéves januári értéket, ennek nagy része azonban egy nap alatt, mégpedig 13-án hullott le.