Koszorúztak a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján

Február 25-e, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Február 24-én Gyurcsek János és Kovács Szilvia alpolgármesterek valamint Rózsa Sándor jegyző koszorút helyezett el a katolikus templommal szembeni parkban álló kopjafánál.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-ai határozattal rendelte el. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben, ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

A politikus letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak. Hazánkban először 2001. február 25-én emlékeztünk meg a kommunizmus áldozatairól, azóta városunkban is minden évben megtesszük ezt.

(infoKarcag)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights