Két és fél milliárdos megújulás a Mester út környékén

Ez a városrész közszolgáltatásokban kissé elmarad a közeli belvárostól és némely más területektől, de most egy pályázat révén több minden megvalósulhat.

Mint a szerda esti lakossági fórumon is kiderült, a városrendezés már bő húsz évvel ezelőtt is gondolt az utak, járdák, vízelvezetők fölújítására, kiépítésére. Ez a terv többször módosult, mert elegendő pénz sosem jutott erre. Tóta Áron, a terület városi képviselője röviden beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapokban kicsinosítottak egy játszóteret, járdákat hoztak helyre, igyekeztek az utak hibáit “orvosolni”, erre félszáz millió forintot költött az önkormányzat.

Lakossági fórum Szolnokon. (Kép: iSzolnok)

Szalay Ferenc polgármester örömmel jelentette be, hogy most nagyobb történések várhatók, hiszen kétmilliárd hatszáz millió forintos támogatást nyert el a megyeszékhely arra, hogy a Várkonyi térnél kezdődő, a Besenyszögi utat a Millérnél elérő út épüljön két kilométer hosszan, a mai igényeknek megfelelően. Már engedélyeztetés alatt a tervek, amikben szerepel járda és kerékpárút, közvilágítás, vízelvezető kiépítés, jut pénz a laktanya föltárására és hasznosításának előkészítésére, az egykori tüdőkórház lebontására, veszélyes anyagainak megsemmisítésére. Csak ez utóbbi munkák költsége eléri a kilencven millió forintot. A Széchenyi 2020 Programon elnyert, vissza nem térítendő jókora összegből futja az új úton kialakítandó két buszmegállóra és ami elengedhetetlen: a Zagyva hídjának alapos fölújítására.

Lakossági fórum Szolnokon. Középen Szalay Ferenc polgármester. (Kép: iSzolnok)

A környékbeliek számtalan kérdést tettek föl az út szélességéréről, a majd arra járó autók zajáról, légszennyezéséről ( 3.5 tonnánál nagyobb jármű nem közlekedhet majd), a meglévő bejárók sorsáról. Úgy tünt, hogy a város belső részeihez való könnyebb és gyorsabb eljutás elnyerte az emberek tetszését, noha a tervek, néhányuk szerint még finomítást igényelnek, ami elől a tervezők nem zárkóztak el.