Folyamatos a készültség! Tiszaderzsnél áll a jégtorlasz

Mint arról beszámoltunk, a Tiszán levonuló jeges árhullám kedden elérte a folyó Tisza-tavi szakaszát, délután pedig Tiszafüredet. A hatalmas jégtáblákat sodró áradás szerda reggel elhagyta Tiszafüredet, egy ideig folyamatosan Kisköre felé haladt. Most a tiszaderzsi szűkületben torlódott fel.

– A vízügyi szakemberekkel egyeztettünk a Tiszán kialakult helyzetről, valamint a Szabics kikötőben is jártunk, ahol tegnap óta mentik a vízi eszközöket. Az önkormányzat felajánlotta segítségét az érintett kikötőknek, folyamatos kapcsolatban vagyunk – mondta a Tisza-tó Rádió megkeresésére Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere. Hozzátette: az érintettek elmondása szerint évtizedek óta nem tapasztaltak ehhez hasonló jégzajlást. Az önkormányzati rendészet az illetékes hatóságokkal együttműködve folyamatos járőrszolgálatot teljesít. Tiszafüreden elsőfokú, Örvényen pedig másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el – írta a településvezető a közösségi oldalon. Felhívta a hajók, csónakok, úszóművek, stégek tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy lehetőség szerint távolítsák el a mederből az említett eszközöket. Ha erre nincs mód, akkor ellenőrizzék, és ha kell, erősítsék meg a kötélzetet vagy rögzítő elemeket.

A városvezető kérdésünkre szólt belvízhelyzetről is. Elmondta: Tiszafüreden, főként Örvényen a csapadékvíz-elvezető rendszer telített, a település mélyebben fekvő részein elöntés tapasztalható, a pincékben áll a víz. Mivel ez a vízgyűjtő terület lefolyással nem rendelkezik, a várható olvadás miatt szükséges lesz vízszintcsökkentés a területen. Megjegyezte, Tiszafüred Város Önkormányzata felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, szakembereik és eszközeik a város rendelkezésére állnak.

(Tisza-tó Rádió)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights