Fellendül a Jászság lovasélete

Jászberényben egyedülálló lovasoktatás veszi kezdetét márciustól, ami közel félezer általános iskolás diákot érint.  A hagyományok ápolása mellett, kiemelt fontosságú az ismeretterjesztés, valamint a fogyatékkal élők személyek bevezetése a lovas környezetbe.

Győri-Karádi Réka a Győri-Karádi Oktatási és Tanácsadó Bt. ügyvezetője, a rendezvény háziasszonya fogadta az érkező vendégeket a Szikra Galériában. Közvetlensége árulkodó jel volt, az aktív lovaséletről, hiszen a meghívott vendégeket ismerősként köszöntötte a rendezvényen.

A sajtótájékoztató kezdetével Szabó Tamás polgármester beszédében elmondta, hogy a projekttel a lovassport nemzeti ügyének helyi megnyilvánulását indították útjára. Ezzel nemcsak a lovassportok kerülnek előtérbe, hanem az iskolák-, az egészségügy- és a turizmus fejlesztésére is.

„Lovas nemzet a magyar, a lovak évszázadokon át jelen voltak a családokban, a gyógyításban” – ezzel kezdte beszédét Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője, majd két személyes élménnyel támasztotta alá a lovasterápia jótékony hatását. Az országgyűlési képviselő szerint a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy olyanok is belekóstoljanak a lovaskultúrába, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon is tartsanak.

Ezt követően Győri-Karádi Réka ismertette a szerződésbe foglaltakat, valamint a program terveit. A projekt elsődleges célja a bevezetni a gyerekeket egy biztonságos lovas környezetbe, a tehetséggondozás, valamint a lovasterápia népszerűsítése. A szeptemberi tanévkezdésre 120 negyedik osztályos tanuló pattan nyeregbe, ezzel lehetőséget kapva egy négyéves képzésre, majd pedig a rajtengelyi vizsga megszerzésére.

Városunkban kiemelt szerepet kap a fogyatékkal élő személyek gondozása, így számukra lovasterápiát biztosítanak, a mozgás és az egyensúlyfejlesztés érdekében. A programhoz négy általános iskola csatlakozott, az Apponyi, a Székely Mihály, a Bercsényi és a Sportiskola. Az iskolákban elméleti síkon sajátítják el a tudást, a gyakorlati tapasztalatokat pedig a lovardában szerzik meg a tanulók, az ide történő utaztatást az önkormányzat finanszírozza.

Győri-Karádi Réka harmincéves lovas háttérrel büszkélkedik, díjugratásban számos kiemelkedő helyezést ért el. Elmondása szerint két lóval fognak együtt dolgozni a program során, valamint egy fedett lovarda áll a rendelkezésükre, így az időjárás sem befolyásolja a munkát. Az adminisztratív feladatok mellett a terepen is kiveszi a részét. „Természetesen a futószárazást, oktatást is fogom csinálni” – hangzott el.

A KLIK tankerület igazgatója Szutorisz-Szügyi Csongor a lovas tevékenység nevelő jellegű hatásáról beszélt, hiszen négy nagy általános iskola érintett. Reményei szerint a közeljövőben nemcsak Jászberény, hanem a Jászságban is számos intézmény csatlakozik a projekthez.

Dr. Bördős Lajos a Jászberényi Sport Egyesület elnöke kifejtette, hogy a jászoknak génjeiben van a ló szeretete, ápolni és őrizni kell a hagyományokat. Mint orvos állítja, hogy az egészségmegőrzés szempontjából is érdemes beiktatni a gyakori lovaglást.

A program gyógyterápiás vonala a fogyatékkal élőknek kínál új alternatívákat. Dr. Tóth Miklós a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke szerint akár 4-5 lovaglás után már jelentős fejlődés figyelhető meg a mozgássérültek vagy az autizmusban szenvedők egészségi állapotán.  A mozgásszervi megbetegedések mellett, a pszichés zavarok leküzdésére is gyógyír a lovak közelsége.

Bíró Árpád a JNSZ megyei Lovassport Szövetég elnöke Jászberényt a lovazás fővárosának titulálta, hiszen városunk gazdag múltú fogathajtó és díjugrató versenyek lebonyolításában. Ezzel Jászberény az egyetemes sport hírnevét öregbíti, melyben mind az 500 résztvevő nyertes lesz.

(BerényCafé)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights