Elérte a Tisza-tavat! Tiszafürednél jár a jeges ár!

Ma (kedden) késő délelőtt elérte a Tiszán levonuló jeges árhullám a folyó Tisza-tavi szakaszát. A hatalmas jégtáblák most Tiszafürednél torlódnak. A helyzet a következő néhány napban sem javul érdemben.
Jelenleg a Tiszafüred-Poroszló közötti Tisza-hídnál áll a jég feltorlódva. A híd ugyan feltörte a táblákat, a potenciális veszély így is nagy. A napokban további jégzajlás várható, mely mind a part menti élővilágban, mind az értéktárgyakban komoly károkat okozhat. Várhatóan az este folyamán megindul a jég a Tisza alsó szakaszai felé.
A tiszafüred-örvényi Szabics Kikötő munkatársaitól megtudtuk: tartva a hirtelen megemelkedő vízszinttől és a jeges ár okozta károktól, minden mozdítható értéket a töltés túloldalára vagy egyéb biztonságos helyre visznek. Az úszóházak kivételt képeznek, mivel azok nem mozdíthatók. A tulajdonosok igyekeznek mindent megtenni a biztonságos rögzítés érdekében, például acélsodronyokkal rögzítik az épületeket.

Tudta-e?

A folyón levonuló ár 20-40 cm vastag, 1-2 méter átmérőjű jégtáblákat vonszol magával. Ilyen vastagság mellett 1 m2 jég súlya 500 és 1000 kg között van.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest