Disznótor volt a Lovagudvarban

Jóízű hagyományos, magyar ételek…

Tél van, ez a disznótorok ideje, amikor hurkát, kolbászt kell fogyasztani, s egészséges, jóízű hagyományos, magyar ételeket – mondta szombaton dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Lovagi Udvarban tartott V. Kárpát-medencei hagyományos disznóvágáson.
– A mi dolgunk ma az volt, hogy szétbontsuk a 140 kilós disznót és hurkát, kolbászt töltsünk, s a határon túli csapatoknak kibontsuk a húst, akik abból főznek sajátos ételeket – sorolta Juhász János, a Karcagi Konok Kunok főzőcsapatának vezetője. Természetesen a karcagi disznótoros ételek mellől nem hiányozhat a ferdinánd sem. Ezt Agócs Lászlóné vezetésével a konok kunok hölgytagjai készítettek el a vendégek számára.
– A jó karcagi ferdinánd készítés titka szerintem a nagyon nagy türelemmel készített tészta. Nagyon alaposan ki kell dolgozni, hagyni kell megkelni és mindehhez sok türelem és idő szükséges – sorolta Jutka, aki egykoron egy kollégájától tanulta meg a fortélyokat.

A disznótorozás ötletgazdája Szatmári János, a Lovagi Udvar tulajdonosa, aki ezzel azt szeretné, ha a fiatalok, a jövő nemzedékei is megtanulnák és tovább vinnék a disznótoros ételek készítését. Most Sárosfáról és Bácskossutfalváról is jöttek csapatok, aki az ottani ételeket készítik itt el. Ez a nap jó alkalom a tapasztalatcserére is – fejtegette a házigazda.

Hurkatöltés után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük a családi disznótoraikról.

– Már év végén volt a családunkban egy, hiszen ez a téli időszak a disznótorozás ideje. Így nem idegen tőlem a hurkatöltés sem, most a Konok Kunokkal és Szatmári Jánossal tüdős hurkát töltöttem. Megvan a hagyománya annak, hogy miképp kell elkészíteni a jó disznótorost. S kell neki a reklám is, mert nem elég ha a joghurtot és a gyümölcslevet reklámozzuk, azok is biztos jók, de azért a disznótor az a magyar életforma részét képező alkalom. A disznótoros ételeknél minden tájegységnél megvannak a sajátosságai, ez a karcagi találkozó, s a megyében a jövő héttől induló disznótoros fesztiválok ezért is hasznosak, hogy megismerhessük ezeket – mondta a tárcavezető.

(infoKarcag)