A Nagykunság újabb értékkel gyarapodott

Új márka születik, a tiszaszentimrei fűszerpaprika. A magyar gasztronómia, a hagyományos magyar ételek elképzelhetetlenek fűszerpaprika nélkül. A hazai földben termett paprika és az abból készített őrlemény íze, illata, zamata páratlan – mondta Fazekas Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település paprikaőrlő üzemének átadásán.

A 64 millió forintos beruházás 56 millió forint belügyminisztériumi támogatással valósult meg. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta: értékteremtő beruházás jött létre, a tiszaszentimrei fűszerpaprika új, különleges ízvilág, érték a magyar gasztronómiában.

Fotó: Kovács Zoltán

A beruházás közvetlenül öt munkahelyet teremt, azonban a településen további negyvenöt embernek ad megélhetést – ismertette a miniszter, aki szólt arról is, hogy óriási lehetőség rejlik a mezőgazdaságban foglalkoztatási szempontból is, ami a vidéki megmaradást erősítheti.  Hozzátette: a Start munkaprogram keretein belül Tiszaszentimrén évek óta termelő munka zajlik, amely a piaci versenyben is megállja a helyét. fazekas Sándor megerősítette: a minőségi, GMO-mentes, hagyományos magyar termékeknek mindig lesz piaca – szögezte le. A tiszaszentimrei kiváló minőségű fűszerpaprikát a következő időszakban vásárokon, falunapokon, gasztronómiai rendezvényeken lesz módja mindenkinek megismerni – mondta.

Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre polgármestere elmondta: a településen 2014 óta foglalkoznak fűszerpaprika-termeléssel, de problémát jelentett, hogy 100 kilométeres körzetben nem tudtak őröltetni. Ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy üzemet hoznak létre az általuk termelt paprika őrlésére, valamint bérőrlésre és értékesítésre. Számítanak arra, hogy a térségben élő mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők és önkormányzatok is igénybe veszik majd az üzemet bérőröltetés céljából. Az őröltetés lehetősége a fűszerpaprika-termesztés újjáéledését is elősegíti – jelezte. A polgármester elmondta, hogy az üzemben kiváló minőségű fűszerpaprikát dolgoznak fel, amely hagyományos szántóföldi termesztéssel, magyar földben terem. A belőle készült őrlemény íze, illata, zamata kiváló – jegyezte meg. Az idén a közfoglalkoztatási program keretében 40 ember fog 6 hektáron fűszerpaprikát termeszteni.

(MTI/FM Sajtóiroda)