A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Szolnokon

Az első Orbán-kormány idején fogadta el a magyar országgyűlés azt a határozatot, amelyik értelmében az ország tiszteleg az egyik leggyilkosabb ideológia, a kommunizmus áldozatai előtt. Amint azt a szolnoki megemlékezésen Szabó István alpolgármester is kihangsúlyozta: az elmúlt több évtized alatt százmilló ember pusztult el szerte a világon ennek az eszmének válván megnyomorítottjaként, maguk után hagyva a néma gyászolókat, a családokat, újabb száz és száz milliókat.

Magyarországon az akkori Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát 1947. február 25-én fogták el minden törvényt figyelmen kívül hagyva az országot megszállva tartó szovjet hadsereg emberei. Elhurcolták a kommunizmust a világ számtalan pontján fönntartó Szovjetunióba, nyolc éven át börtönben tartották – fogolytársaival együtt -, embertelen körülmények között.

Szolnokon a Tisza Szálló falán lévő emléktábla őrzi azoknak a nevét, akiket az első kommunista diktatúra, a Tanácsköztársaság terrorlegényei vagy a bíróságok ítéltek halálra, mintegy előkészítve a majd egy emberöltővel későbbi totális hatalom átvételt és diktatúrát. A város, az emlékezők ennél az emléktáblánál róják le tiszteletüket az embertelen ideológia elhurcoltjai, megkínzottjai, mártírjai előtt immár tizenhét esztendeje.

(iSzolnok)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights