Öt esztendős a szolnoki Oltalom idősek otthona

Ötvenketten lakják jelenleg a 2012-ben átadott, szépen kialakított épületet Szolnok kertvárosi részében, amelyben igyekeztek mindet előre kigondolni, hogy a koros lakók majd jól érezhessék magukat.

Ezt elérni nem lehet könnyű feladat, már csak azért sem, mert a “vendégek” átlag életkora nyolcvan fölött van és ilyen idősen néhány betegség már nehezíti a mindennapokat. Minden gondozott nő és férfi valamit a kapun kívül hagyott: korábbi otthont, családot, szomszédokat és ezt is föl kell valahogy dolgoznia mindenkinek, aki ide kerül. Egy megszokott élet marad odakinn és idebenn négy ágyas és kevés két ágyas szobában kell elrendezkedni, a korábbihoz képest szinte minimális térben. Szóval: nem könnyű.

Ezen és ebben csak az otthon dolgozóinak a szeretete segíthet, ezt emelte ki köszöntőjében Szabó István, Szolnok alpolgármestere az átadás ötödik születésnapján. Arról szólt, hogy ha már úgy hozza az élet, hogy az idős ember magára marad, nyavalyák nehezítik a mindennapjait, a család különféle okok miatt ritkábban nyit rá ajtót, akkor az otthon legyen valóban otthon, amennyire ez lehetséges. A sok évtizedet megélt lakók arcán látszik, hogy lelki és testi nehézségeik ellenére is jól érzik magukat, mert szeretet veszi őket körül – mondta az alpolgármester. Beszélt a városi fönntartású idősek otthonairól, mint mondta, Szolnok megbecsüli az időseket, igyekszik segíteni az életkörülmények javításában.

Az Oltalom otthon fenntartója és működtetője a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amely metodista hitelvet valló szabadegyház. Ugyan az ország minden részéből jelentkezhetnek ide, de elsősorban Szolnok és körzete időseit fogadják be. Emellett házi segítségnyújtásban is részt vesznek a munkatársak, tizennyolc rászorulóhoz jutnak el segíteni a napi teendőkben. Számukra főznek is, ezt tízen veszik igénybe.

(iSzolnok)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Adventi forgatag Kunhegyesen

A Városháza melletti Betlehemnél adventi műsorokkal kedveskednek a látogatóknak. December 12. és 14. között 16 órától a színes programok mellett adventi vásár várja az érdeklődőket.

Tovább »

Adventi vásár Kisújszálláson

December 7. és 13. időszakban, hétköznaponként délutántól színes és változatos programokkal csábítják az érdeklődőket. A Vigadó előtt és az épületben is a teljesség igénye nélkül

Tovább »