Januári városházi döntések

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete január 16-án 15 órai kezdettel tartotta az év első önkormányzati ülését, ahol többek között elfogadták az előterjesztést a Gorkij utca névváltozásáról és szavaztak a bizottságokon belüli személyi változásokról is.

A tanácskozás nagy részében a testület teljes létszámban jelen volt. A tanácskozást Szabó Tamás polgármester köszöntőjét követően a napirendi javaslatok elfogadása nyitotta. A tájékoztatókhoz kapcsolódóan Gedei József tette fel az első kérdést, melyben az integrált városfejlesztési stratégiában megjelölt projektekre vonatkozó, ezen belül is kiemelten az elkerülő út költségvetési támogatása iránt érdeklődött. Elmondta, hogy aláírás-gyűjtést kíván szervezni az ügy előmozdítása érdekében. A polgármester válaszában kifejtette, hogy a költségvetés előkészítési adatgyűjtési fázisa történik jelenleg, számszerű adatokat még nem tartalmaz. Hozzátette, a vélemény kifejezésére minden eszköz alkalmazható, ám megvan a kockázata, hogy kevés aláíró esetén visszájára hat a kezdeményezés.

Szintén a tájékoztatók sorát bővítette a 2016. évi közmunka programokban foglaltak végrehajtásáról szóló beszámoló. Szabó Tamás szóbeli kiegészítésében elhangzott, hogy a program mindenképp pozitív eredményű tevékenység, melynek elsődleges célja tudatosítani, hogy minden bérjövedelmet munkával lehet megszerezni. Balogh Béla képviselő az anyag kapcsán érdeklődött a közmunkások művelte homoktövis illetve energianád ültetvények állapotáról. A válaszból kiderült, hogy 13,5 Ha területnyi homoktövis ültetvénnyel rendelkezik ma a város, amit nem kívánnak növelni. Az energianád termesztésére nem alkalmas a Neszűr. Szintén a kérdésre adott válaszból tudtuk meg, hogy a közmunka programba bevonható létszámkeret csökkent az előző évekhez képest. Jelenleg 66 közmunkás dolgozik Jászberényben, melyből mintegy 40 ember a Neszűr területén, 20 munkás a városban dolgozik takarítás, fakihordás munkakörökben.

(BerényCafé)