Halvédelmi tanácskozást tartottak Tiszafüreden

A Tisza-tavon képződött vastag jég még nem okoz gondokat, de fel kell készülni arra, hogy a víz oxigéntartalma az optimális alá csökken. Ezért a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. egy tanácskozást hívott össze Téli halvédelem a Tisza-tavon címmel – írja oldalán a Főnix TV.

A társaság széles körben szólította meg azokat a partnereket, akik tapasztalataikat, segítségüket fel tudják ajánlani azért, hogy a tó halállományát – szükség esetén – meg tudják óvni, meg tudják menteni a zord időjárási körülmények között. Jelen volt a tanácskozáson a KÖTIVIZIG több szakembere, a Hortobágyi Nemzeti Park, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgárőrség, a vízirendészet, kikötők üzemeltetői, több horgászegyesület képviselője és dr. Harka Ákos, a társaság külső tanácsadója.

Hegedűs Gábor a Sporthorgász Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a jég vastagsága meghaladja a 30 centimétert, és feltételezi, hogy ez február végéig nem fog eltűnni. Hangsúlyozta, hogy a jégre ráesett a hó, emiatt nem jut elég fény a vízbe. A társaság halőrei január elsejétől végeznek mintavételeket, a víz oxigénszintjét mérik, a tó több részén. Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG szakaszmérnöke egyetértett azzal, hogy nemcsak méréseket, hanem lékeléseket is végez a kft. A szakaszmérnökség úgy döntött, hogy nyitva hagynak több zsilipet, hogy a tó halállománya friss vízhez jusson. Kiskörén igyekeznek stabil vízszintet biztosítani, hogy a jég vízzel legyen alátámasztva. Ha olyan árhullám jön, hogy a tiltókat le kell zárni, akkor súlyosbodhat az oxigénhiányos állapot. A Tiszafüredi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese felajánlotta a szervezet rendelkezésére álló technikai eszközöket, például: nagy teljesítményű szivattyúkat, az elárasztáshoz, egyúttal az azokat kezelő, szakképzett személyzetet.

(Tisza-tó Rádió)