Agyba-főbe verték az idős hajléktalant

Hajléktalan embert bántalmazó fiatalokat ítélt el jogerősen a Szegedi Ítélőtábla. Az első fokú határozatot a Szolnoki Törvényszék 2016. február 16-án hozta meg az akkor még négyvádlottas ügyben.

Az elsőrendű vádlott ítélete (4 év javítóintézeti nevelés) időközben jogerőre emelkedett, így a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla három vádlott ügyét tárgyalta pénteken. A táblabíróság a másodrendű, az elkövetéskor 19 éves vádlottat 5 év börtönre ítélte társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés, csoportosan elkövetett rablás bűntettéért és folytatólagosan elkövetett zsarolás kísérletéért. A bűncselekmény idején 18 évesnél fiatalabb harmadrendű vádlott ugyanezen bűncselekményekért három év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés-büntetést kapott. A negyedrendű vádlottat – aki a bántalmazásokban nem vett részt – felfüggesztett büntetésként 1 év 2 hónap fiatalkorúak fogházával sújtotta a táblabíróság.

A jogerősen megállapított tényállás szerint az idős ember hajléktalanként, havi 23 ezer forint szociális segélyből és alkalmi munkákból élt Mezőtúron. Az első- és harmadrendű vádlott első alkalommal 2013 őszén egy parkban találkozott a fedél nélküli bácsival, akiről tudták, hogy könnyű vele elbánni. A fiatalok akkor azzal zsarolták, hogy ha a segélyéből nem ad számukra havi rendszerességgel ötezer forintot, akkor verni fogják.

Ezt követően 2014. január 20-án találkozott az idős ember akkor már mind a négy, most elítélt fiatallal. Cigarettát kértek tőle, ám a hajléktalan nem tudott nekik adni. Ezért aztán agyba-főbe verték, rugdosták. A férfi akkor még talpra állt és a vasútállomás felé menekült. Ám az ifjoncok utolérték a vérző fejű férfit, akitől elvették az óráját és az öngyújtóját, majd felemlegették a segélyből ígért ötezer forintot. A támadók ismét nekiálltak kézzel-lábbal bántalmazni a hajléktalant, aki sírva könyörgött, hogy hagyják már békén.

Ekkor egy járókelő hangosan kiabálva rászólt a fiatalokra, akik megijedtek és elfutottak. A sértett a verés következtében 8 napon túl gyógyuló, a bordatörése következtében közvetve életveszélyes sérülést szenvedett, amelyet csak a szakszerű orvosi beavatkozás szüntetett meg.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights