Világelsők között a köztársasági elnök kommandósai

Előkelő helyezést ért el a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének csapata a kommandósok világversenyén az egyesült államok-béli Orlandóban. Kivételesen nehéz terepen a világ elit egységeinek zömét maguk mögé utasították: 61 csapat közül a 11. helyen végeztek; összetettben 2. helyezést értek el, egyéniben szereztek egy harmadik helyet és a legjobb nemzetközi csapat címét is ők hozták el.

A magyar volt az egyetlen olyan egység a versenyen, amelynek az alapfeladata a személyvédelem, de rendelkezik különlegesen képzett egységgel, taktikai támogató csoporttal.

Ez a felépítés az amerikai elnök védelmét ellátó Secret Service leképezése – mondta el Pomozi Sándor, hozzátéve: a magyar egy kisebb egység kifejezetten a köztársasági elnök és családja védelmére.

Kiemelkedő teljesítményt ért el a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének csapata a SWAT Round-up International (SRI) versenyen, amely a világ egyik legrangosabb, kizárólag műveleti, terrorelhárító vagy speciális rendvédelmi egységeknek szervezett megmérettetése.

Mindent tudnak

A Köztársasági Elnöki Őrség létrehozásával egy olyan egység felállítása volt a cél másfél évvel ezelőtt a Készenléti Rendőrségen belül, ami a személyvédelmen túl a terrorizmus terjedésével megnőtt veszélyekre is próbál megoldásokat találni. Az egység feladata a személyvédelmi csoportok kisegítése, önálló feladatvégrehajtás, illetve – a magas szintű képzettségre támaszkodva – a teljes állomány képzése. Ez az, amelynek révén nemzetközi gyakorlatokon, versenyeken is részt vesznek.

(M1, Híradó)