Szétesőben a Jobbik Tiszafüreden és Karcagon?

Az utóbbi napokban aktivizálta magát a Jobbik a Nagykunságban és a Tisza-tó környékén, a szó szoros értelmében rágalomhadjáratot indítottak más politikusok ellen. Eközben, lassan döntés születik a megyei TOP-os pályázatok sorsáról.

Kovács Sándort, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét kérdeztük.

Hogy állnak jelenleg a TOP-os pályázatok? Milyen fejlesztések várhatók?

Ez az operatív program hosszú ideje slágertéma. Elmondhatjuk, hogy a célegyenesbe érkeztünk, minden település, például Tiszafüred is benyújtotta a terveit. Ezekben a napokban kerülnek elbírálásra az első pályázatok, pénteken lesz a döntés előkészítő bizottsági ülés. Sok jól elkészített pályázat van bent, de most először az önkormányzatok energetikai korszerűsítési pályázatairól döntünk, és a helyi foglalkoztatási paktumokról, amelyek a regisztrált álláskeresők munkához jutását fogják elősegíteni – és egy egészséges együttműködést alakítanak majd ki a munkáltatók és leendő munkavállalkók között.

Az elmúlt egy-két évben lát-e fejlődést Tiszafüreden, ha igen, az hol a legszembetűnőbb?

Gyerekkorom óta szerelmese vagyok a Tiszának, nagyon sokat jártam és járok Tiszafüreden. Volt, hogy szórakozni is átjöttünk, hiszen akkoriban nem csak címében, hanem fizikailag is a Tisza-tó fővárosa volt. Karcagról nézve itt mindig nagy élet és irigylésre méltó fejlődés volt nagyon sokáig, ezután jött egy 15-20 év, amikor megrekedt a város, nem látszott milyen irányba megy tovább. Most azt látom, hogy az utóbbi két évben van irány, elképzelés és fejlődés. Kitűnő programok vannak, a Decathlon Tavi Napok, a Halasnapok, csak hogy párat említsek. Újra felkerült Tiszafüred Magyarország turisztikai térképére. Sokat járok a városban, de nekem is rácsodálkozás volt, hogy milyen szép lett a Városháza homlokzata, és milyen csodálatos a Kiss Pál tér előtte. Amikor megújult, akkor látszott, hogy a Városháza milyen építészeti érték valójában. Látható, hogy a helyiek is bíznak abban, fejlődik és jó úton halad a város.

Szerintem ez a fejlődés töretlen lesz. Ha megérkeznek a TOP-os és egyéb pályázati pénzek, újabb lendületet kap Tiszafüred fejlődése, és méltán lehet nemcsak a Tisza-tó fővárosa, de Kelet-Magyarország turisztikai központja is.

Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke beszédet mond egy rendezvényen. Illusztráció (Kép: Jászdózsa)
Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke beszédet mond egy rendezvényen. Illusztráció (Kép: Jászdózsa)

Úgy hallottuk, lemondott egy jobbikos önkormányzati képviselő Karcagon, pedig polgármesternek is indult korábban. Párhuzamot mutat az eset a Tiszafüreden történtekkel, itt már a Jobbik két képviselője is átadta a székét. Mi történik? Ez a kettő kapcsolódhat egymáshoz?

Ez egy tendencia. Most már nem lehet arra fogni, hogy egyéni döntések. Azt látom, hogy azok a jobbikosok, akik nem értenek egyet a párt központi átalakításával, vagy nem tudnak azonosulni Lukács László György botrányaival, azok feladták ezt a küzdelmet. Karcagon az a fiatalember mondott le, aki 2014-ben a párt polgármester-jelöltje volt. Talán az egyetlen felsőfokú végzettségű a karcagi jobbikos önkormányzati képviselők között. Ő arra hivatkozva tette ezt, hogy nem kapott munkát a környéken. Utánanéztem, az ő végzettségével abban az időpontban 314 meghirdetett, betöltetlen álláshely volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Úgy gondolom, ebben a választókerületben a jobbikosok azért hagyják ott folyamatosan a pártot, mert nem értenek egyet az új, központi iránnyal, és a Lukács László által képviselt dolgokkal. De ez nem merül ki ennyiben, hallani arról, hogy szervezeteket is oszlatnak fel. Úgy tűnik, hogy a Jobbik itt éppen szétesik.

Most Tiszafüred polgármesterét is elkezdte támadni a Jobbik, illetve néhány, a párthoz köthető médium. Önnek mi a véleménye erről? Ismeri a történetet?

Tisztában vagyok az eseményekkel, én is olvasom a sajtót, némi derültséggel figyelem ezt az erőlködést a Jobbik részéről. Ezt a pártot már nem tartom jobboldalinak. Megnéztem az N1 TV műsorát, ahol szembesítették a polgármestert, hogy bomberdzsekiben járt fiatal korában, tették ezt úgy, hogy a riporter is olyan kabátban volt. Elég viccesre sikerült a jelenet. Szerintem megpróbálnak kikeveredni abból a csapdahelyzetből, amibe kormányozta magát a Jobbik. Korábban szélsőséges félkatonai szervezetekkel kokettáltak, Magyar Gárda, MNA, Betyársereg stb. Úgy tűnik, ez most már kezd kellemetlenné válni a számukra, igyekeznek ezt a sarat átkenni másokra. Azért akarnak másokat is besározni, mert akkor az ő saját problémájuk kisebbnek tűnhet.

Olvastam és hallottam, miszerint azzal támadják a polgármestert, hogy fiatal korában verekedett. Én vidéki vagyok, három fiú édesapja, jól tudom, a fiúknál előfordul az, hogy verekszenek. Azt, hogy fiatalkorában Ujvári Imre verekedett nem tartom fontosnak, inkább azt látom, hogy a Jobbik beakarja sározni azokat az embereket, akiket úgy gondolja, hogy érdemes, vagy szükséges támadni.

(Tisza-tó Rádió)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights