Nyolc új elemmel bővült a megyeszékhely értéktára

Újabb nyolc elemmel kibővülve immáron harminchárom helyi kinccsel rendelkezik a Szolnoki Értéktár. Először került az értékek közé sporttémájú „becs”  – számol be az Új Néplap cikke.

– Szolnok kiemelkedő szellemi és kulturális értékei, természeti értékei, növény- és állatvilága, helyi hagyományai, épített környezetének kimagasló produktumai, helyi specialitású gasztronómiája, egyedi termékei, a város területén található mezőgazdasági különlegességek és minden további, a felsoroltak között nem szereplő, de kiemelkedőnek tartott egyedi értékünk megőrzése és esetleges hungarikummá minősítése közös érdekünk – vallja dr. Horváth László, a Szolnoki Értéktár elnöke, a Damjanich János Múzeum igazgatója. Rendkívül fontosnak tartja ő is, hogy ezek megtalálhatóak, fellelhetőek legyenek, továbbá a megismertetésükkel és a helyiek életében betöltött szerepének növelésével megőrzésüket elősegítsük. A helyi önkormányzat a települési értéktár létrehozásával és gondozásával a Damjanich János Múzeumot bízta meg.

Dr. Horváth László a megyei napilapnak elmondta: a Szolnoki Értéktár bizottsága legutóbb november 21-én ült össze. A benyújtott javaslatok közül a helyi értéktárba újonnan bekerült tagok: Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Bartók Béla Kamarakórus, TISZApArt Mozi (mind kulturális örökség), Tiszavirág híd (épített környezet), Beke Pál halma (természeti környezet), illetve először „töltődött” három elemmel egy ezidáig üresen jegyzett kategória: vízilabda-, kosárlabda-, illetve vívóhagyományok (sport).