Most sem lesz fehér a karácsony!

Köd lesz és pára. Utoljára 2002-ben volt Magyarországon fehér karácsonyunk.

Nem lesz fehér karácsony, legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint – mondta a hirado.hu-nak Molnár Csilla, az M1 meteorológusa.  Karácsonykor a mostanihoz hasonló ködös, párás időre lehet számítani, éjszakánként akár -10 fokot is mutathatnak a mérők, napközben -1 és +5 fok között, tehát kicsivel fagypont felett alakul majd a hőmérséklet.

2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró – mondta el Molnár Csilla az Országos Meteorológia Szolgálat adataira hivatkozva. Ahhoz egyébként, hogy Magyarországon fehér karácsonyról lehessen beszélni, összefüggő hótakarónak kell képződni. Az összefüggő hótakaró azt jelenti, hogy 0,5 cm feletti hórétegnek kell lennie, mert ez alatt, csak lepelről beszélhetünk– tette hozzá az M1 meteorológusa.

Az elmúlt 100 év során mindössze 15 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mind három napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. Tíz centiméternél is több hó volt 1917-ben, 1927-ben, 1933-ban, 1963-ban, 1969-ben, 1970-ben és 1996-ban, míg 1935-ben 30 centiméteres hótakaró volt 24-én, amely a három nap alatt csak 5 centiméterrel csökkent.


A fehér karácsony kritériumai országonként eltérőek lehetnek. Legtöbb esetben a fehér karácsony kifejezés mindössze annyit jelent, hogy karácsony napján bizonyos mennyiségű hó borítja a talajt. Néhány országban azonban ennél jóval szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi „fehér karácsonynak”.


(Met.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Korcsolyapálya Karcagon

A Városháza előtti téren december 17 és január 16 között nyílik alkalom kihasználni a téli sport adta lehetőségeket. A korcsolyapályán a kesztyű használata kötelező, a

Tovább »