Már csak néhány nap van: a gyermek jövője múlik rajta

December 9-én lesz a középfokú központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje. Aki még nem jelentkezett, annak alig néhány napja maradt, hogy megtegye. Az előrelátóbbak már nyugodtan várhatják a határidőt, az ünnepek után azonban számukra is felgyorsulnak az események. Összeszedtük a felvételivel kapcsolatos legfontosabb dátumokat, határidőket.

A december 9-i határidő azért fontos, mert a gyerekek többsége még nem tudja, melyik konkrét középiskolába fogja beadni a jelentkezését. Nem is az a cél, hogy abban az iskolában írják meg a központi felvételit, ahová jelentkezni szeretnének, hanem azt szokták javasolni nekik, hogy a lakóhelyükhöz legközelebbi intézményt válasszák – hangsúlyozta Málnási Gábor, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A jelentkezés alapvetően a szülők feladata, de az általános iskolák is sokat tudnak segíteni ebben. Az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy ez egyre zökkenőmentesebben megy – mondta.

A nyolcadikosok mellett a fiatalabb diákoknak is most kell jelentkezniük a nyolc-, illetve a hatosztályos gimnáziumokba. Ez mindig nagy dilemmát okoz az általános iskoláknak, hisz egyfelől büszkeséggel tölti el őket, hogy jól képezték a diákjaikat, és bekerülnek egy jó gimnáziumba, ugyanakkor előfordulhat, hogy akár az osztály fele is elmehet emiatt – magyarázta Tenkesné Halász Enikő iskolaigazgató.

A jelentkezés után a felvételit január 21-én írják majd meg a diákok, és körülbelül 8-10 nap alatt javítják ki azokat a középiskolák. Lesz jogorvoslati lehetőség, amellyel élhetnek a szülők, ha valamilyen problémát találnak.

(Kossuth Rádió, Híradó)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az imaházból lopott a jászapáti fiatal

A jászsági rendőrök gyanúsítottként kihallgattak egy 25 éves férfit, aki két mikrofont és adománypénzt lopott a jászapáti imaházból.  Bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ismeretlen március

Tovább »