A gazdák segítségével pályázik az önkormányzat

A gazdák megelégelték a sáros, járhatatlan utakat, és úgy döntöttek, inkább segítenek abban, hogy megújuljanak az általuk használt utak.

– A mezőgazdasági utak egykor a termelőszövetkezetek tulajdonában voltak, ám ezek felbomlásával átkerültek az önkormányzatokhoz. Országos tendencia, hogy az állapotuk rendkívüli mértékben leromlott, hiszen ezek nem burkolt közutak, csak egy bizonyos réteg használja őket – tájékoztatta Fazekas Szabolcs Tomajmonostora polgármestere az Új Néplapot. A település vezetője hozzátette, az elmúlt években inkább a belterületi, mindenki által használt utak felújításával törődtek, így a mezőgazdasági utak állapota folyamatosan romlott.

Most azonban lehetőség nyílik rá, hogy megújuljanak ezek az utak is. Mint korábban a Tisza-tó Rádió is megírta: a Vidékfejlesztési Programon belül hirdetett egy pályázatot a Miniszterelnökség erre vonatkozóan, és a kiírás szerint 5 százalékos önerőre van szükség. Bár a község önkormányzata ilyen feltételekkel nem tudta vállalni, hogy részt vesz a pályázaton, a helyi gazdák azonban felajánlották, hogy közérdekű kötelezettségvállalás keretében összeadják az önerőhöz szükséges összeget.

Ennek köszönhetően mintegy 100 millió forintból 6,6 kilométernyi kőzúzalékos út felújítása valósulhat meg a közeljövőben.

Ez mellett a belterületi utak felújítására is gondot fordítanak. Az elmúlt időszakban jó néhány útszakaszt építettek már, ám a tervek szerint a közeljövőben újabb 2-3 kilométer hosszan bitumenes utat fognak létrehozni a régiek újraburkolásával a közmunkaprogram keretében.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Erősödött a forint

A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama reggel hétkor 386,51 forintra

Tovább »