A bíróság szerint is nyertese Sallai az állami földprogramnak

A bíróság szerint is nyertese Sallai R. Benedek az állami földprogramnak.

A bíróság csütörtökön, első fokon nagyrészt elutasította Sallai R. Benedek képviselő keresetét. A bíróság szerint sem vitatható, hogy az LMP-s országgyűlési képviselő nyertese az állami földprogramnak.

2015. június 9-én rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár, ahol elmondta Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő is nyertese a „Földet a gazdáknak” Programnak.

Az államtitkár akkor hangsúlyozta, hogy azt nem tartja aggályosnak, ha egy helyben élő gazda szerencsésen pályázik és nyer a „Földet a gazdáknak” Programban – Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő felesége, valamint egy, a közös tulajdonukban lévő cég 237,4 hektárt, és hat állami föld használati jogát nyerte el. „Ez így helyes, a „Földet a gazdáknak” Program ugyanis arról szólt, hogy a helyi gazdák nyerjék és műveljék a helyi földeket.” A probléma ott kezdődik, amikor a képviselő délelőtt még a kormány földprogramjának köszönhetően nyert földjeit műveli, majd délután a Parlamentben azt állítja, hogy csak politikai hátszéllel lehet nyerni a „Földet a gazdáknak” Programban. Ezek után Sallai képviselő úr úgy gondolta, hogy Bitay Márton megsértette emberi méltóságát és „jó hírnevét” „valótlan állításaival” és peres eljárást indíttatott a Fővárosi Törvényszéknél.

A bíróság csütörtökön jelentős részben elutasította Sallai R. Benedek keresetét. Nézzük a tényadatokat: Sallai R. Benedek feleségével és cégükkel közösen 57 pályázatot nyújtottak be, több mint 2000 hektár állami földre. Ez azt jelenti, hogy összesen 76 pályázó elől akartak több mint 2000 hektárt elnyerni. Felesége és cége 6 birtoktestet 237 hektár állami földet nyertek el a „Földet a gazdáknak” Programnak köszönhetően.

Az LMP-s képviselő hosszú ideje bírálja a kormány birtokpolitikáját. Állítása szerint a kormány a nagybirtokosokat támogatja. a tények tükrében azonban jól látható, hogy Sallai képviselő úr állításaira pont Ő maga az ellenpélda. Hiába szeretett volna több mint 2000 hektár állami földbérleti jogot szerezni, „csak” középbirtoknyi földterület bérleti jogához jutott.

Az ítélet meghozatalát követően továbbra sem tisztázott, hogy összesen eléri-e a 100 millió forintot az az összeg, melyet különböző agrártámogatások kapcsán pár év alatt vett fel Sallai R. Benedek és gazdasági érdekköre. Ennek tisztázására az alperesek fellebbezést nyújtanak be.

(FM Sajtóiroda)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights