Zajlik az utcákban a házszámozás Kisújszálláson

A központi címregiszterről és a címkezelésről szóló kormányrendelet értelmében a város illetékességi területéhez tartozó házszámozásokat az önkormányzatoknak felül kell vizsgálniuk, mert cél az egységes címregiszter.

Most különböző adatbázisból dolgozik a földhivatal, a bank, a polgármesteri hivatal. E munkához az önkormányzat már hozzálátott.
– Az a célunk, hogy a lehető legkisebb változtatást iktassuk be az utcákban. Első körben a Bocskai, a Kötő és a Mester utca házainak számozását ellenőriztük, több esetben pontosítottuk azokat – mondja dr. Varga Zsolt jegyző és Horváth István építésügyi ügyintéző.
– A városban több mint 100 utcában, több mint ötezer ingatlan adatait és mintegy 150 vállalkozás címadatait kell egyeztetni – vázolják a szakemberek.

– Van olyan utca, ahol egymás után vannak a számok, de előfordul duplikáció is. A Bocskai utca mellett Bocskai István utca is lett. A helyi rendeletünk szerint a házszámozás szabályait be kell tartanunk, de egyedi eljárást is alkalmazunk, például a fenti utcánál, mert a Bocskai része régen egy zug volt, ott megtartottuk a Bocskai nevet, csak a sok peres házszámot egységesítettük. A Bocskai István utcát is ahol kellett, átszámoztuk. Igyekeztünk úgy átnevezni, hogy az a legkisebb bonyodalmat jelentse az ott élőknek – sorolja az ügyintéző.
A hivatalvezető szerint a számváltozás nem okoz majd gondot a hivatalos levelek kézbesítésénél, ugyanis a városházának évek óta állandó kézbesítője van, aki nyomon követi az esetleges utcanév változásokat.

A kézbesítőnek a hivatalvezető szerint eszméletlen jó helyismerete van, így nem okoz gondot a címzetteket megtalálnia. Nem mindenhol egyszerű azonban az átszámozás. A városháza és környéke most a Szabadság téren van, viszont a közterület egy része a helyrajzi szám szerint a Széchenyi István utcán, másik része a Deák Ferenc utcán van. Most le kell választani azt a darabot, hogy ne kelljen mindent átszámozni. Ez elég nyűgös, mert ez a rész állami tulajdonban van.
– Kezdeményezzük ezt az állami vagyonkezelőnél, a Magyar Közútnál. Ha nem sikerül megegyezni, le kell cserélni minden utcanevet és házszámot, s akkor még a városházát is nehezen találják majd meg cím alapján az emberek – mondja dr. Varga Zsolt.

Gravírozott házszámtábla. Illusztráció (Kép: Wikipédia)
Gravírozott házszámtábla. Illusztráció (Kép: Wikipédia)

– Ez a probléma mintegy 20 ingatlant érint a városközpontban, a városházát, az itt lévő iskolákat, a városi könyvtárat, a takarékszövetkezetet, egy bankot, a postát, a Vigadó Kulturális Központot, azaz a Kálvin parktól a Kossuth iskoláig bezáró szakaszt. Nem szeretnénk ezt a közterületi részt megváltoztatni, mert akkor tényleg mindenki összekeveredik, így a külső szervvel elkezdtük az egyeztetést – sorolja a hivatalvezető.
– Arról, hogy kinek változott a házszáma, a szokásos közhírelési módon (honlap, hirdetőtábla) értesítjük a lakosokat, levelet nem küldünk. Akit érint a változás, a kormányablakban kell kérnie lakcímkártya cserét, amiért nem kell fizetni, a házszámtáblák cseréje a lakosok feladata lesz.


Van, aki a korábbi változást sem intézte

– Amikor pár éve az utcánkat átnevezték, úgy emlékeztem, minden hatósághoz bejelentettem. Időközben nyugdíjba mentem, s most szembesültem azzal, hogy a nyugdíjintézetnél még a régi címem szerepel. Így most az Erzsébet programhoz kért igazolásomat nem fogadták el, mert nem egyezik a lakcímem, ezt kell most intéznem. Remélem a házszámunk most nem változik, mert nem peres – mondja Anikó.
– Ha mégis, első dolgom lesz, hogy bejelentem mindenhova. Tanultam a korábbiból.


(Szoljon.hu)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights