Többszázmilliós adócsalás: a hónapban megszülethet a jogerős ítélet

Adócsalás és egyéb bűncselekmények miatt indult ügyben hozott első fokon ítéletet tavaly december 17-én a Szolnoki Törvényszék.

Hét vádlott és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így ügyükben a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla fog jogerős határozatokat hozni. A táblabíróságon csütörtökön megkezdődött az ügyben a tárgyalás:  elhangzottak a vád- és védőbeszédek, s a vádlottak is szóltak az utolsó szó jogán. Várhatóan november 17-én jogerős ítéletet hirdet a Szegedi Ítélőtábla. Az első fokú ítélet szerint az időközben elhunyt első rendű vádlott a 2000-es évek elejétől különböző termékfeldolgozó gazdasági társaságok részére munkaerő-kölcsönzést végzett. Tevékenységét ki akarta szélesíteni, ám az árbevétel után nem akart adót fizetni.

Többeket arra vett rá: az általa biztosított tőkével – bérmunka tevékenységi kör meghatározással – gazdasági társaságokat alapítsanak. A cégek egy része leszámlázta a ténylegesen elvégzett munkát, a másik része pedig fiktív költségszámlákat bocsátott ki a tényleges munkát végző vállalkozásoknak. Az adócsaláshoz a másodrendű vádlott szolnoki könyvelői cége biztosította az adminisztrációs hátteret.

(Szoljon.hu)