Több mint száz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

116 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

Pénteken 54, szombaton 32, vasárnap 6 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország belsejében és más külső határszakaszokon 24 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett szabályok szerint azokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 350 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten – október 24-étől 31-éig – ez a szám 382 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 36 határsértőt fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

(MTI)