Tízezreket átkozott ki a NAV!

Harmadik alkalommal minősítette az adóhatóság az áfa-regisztrált adózókat: a kockázatos minősétíűek száma jelentősen, 420-ról 36 ezerre nőtt.

Adózói életútjuk alapján a NAV csaknem 550 ezer adózót minősített a harmadik negyedévben. A kockázatos adózók száma a korábbiakhoz képest megemelkedett, és a minősítettek 6,6 százalékát tette ki. Ennek oka, hogy a harmadik negyedévben már a kényszertörlés alatt álló adózók, valamint azok is kockázatosnak minősülnek, akik az adóteljesítményük hetven százalékát meghaladó adókülönbözettel vagy mulasztási bírsággal érintettek – tájékoztatott a NAV. Közölték, a megbízható adózók száma jelentősen nem változott, továbbra is 190 ezren kerültek ebbe a kategóriába.

A minősítés eredményéről azon vállalkozások kaptak értesítést elektronikus tárhelyükre, amelyeket első alkalommal minősített az adóhatóság, vagy akiknek a második negyedévhez képest változott a minősítésük. Az eredmény az Ügyfélkapun keresztül elérhető eBEV portálon is lekérdezhető.

Forrás: Profit7, NAV
Forrás: Profit7, NAV

Május elsején lépett életbe az az új rendszer, amely alapján a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) minősíti az adózókat. A hatóság áprilisban megkezdte a munkát, megbízható, vagy kockázatos kategóriába sorolva őket a 2016. első negyedévi adatok alapján, a minősítést pedig negyedévente megismétli majd. Az ezek egyikébe sem sorolható adózókra az általános eljárási szabályok vonatkoznak.

A megbízható adózók az adóeljárások során különböző előnyöket élveznek, a kockázatosakkal szemben pedig szigorúbban lép fel az adóhatóság. A minősítés eredményéről elektronikus úton értesítik az adózókat. Kiemelte, bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetni, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk a megbízhatóként számon tartott adózóknak. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus részletfizetési lehetőséget kapnak. További előny, hogy számukra 2017-ben és 2018-ban csökken az áfa-kiutalás átfutási ideje.

(Profit7)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Elindult a téli ellenőrzés az élelmiszerláncban

December 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában

Tovább »