Szent Márton-ereklye kerül Kunszentmártonba

Egy valódi, hitelesített Szent Márton-ereklyével lesz gazdagabb a város. A szent csontja Toszkánából kerül szombaton a tiszazugi város katolikus templomába.

Hat esztendővel ezelőtt kezdődött a kutatómunka…
– Ekkor határoztuk el az egyháztanáccsal együtt, hogy megpróbálunk egy Szent Márton-ereklyét szerezni templomunkba – meséli Kövesdy Zsolt, a város akkori plébánosa. – Amikor 2013-ban újjáépítettük a szentélyt, úgy alakítottuk ki az oltárt Józsa László javaslatára, hogy a négy vörösmárvány lábon nyugvó oltárlap alá elhelyeztünk egy üvegszekrényt. Reméltük, hogy rövid időn belül oda kerülhet a szent ereklyéje.

Csakhogy nem volt egyszerű akár csak egyet is találni, nyilvánvalóan az a püspökség, amelynek már volt ilyen ritkasága, nem szeretett volna megválni tőle. Ekkor jelentkezett a város egyik szülöttje, James Zoltán atya, hogy ő talán tud segíteni…
– Olasz kapcsolataim révén eljutottam Toszkánába, ahol rábukkantam egy olyan Szent Márton-ereklyére, melyet az ottaniak hosszas kérésünkre nekünk adtak – árulja el Zoltán atya, akit annak idején a kunszenti Szent Márton-templomban szenteltek pappá, most a Csongrád megyei Zákányszéken szolgál.

– Persze, felvetődik a kérdés, vajon ez az ereklye valódi? Nos, úgy tűnik igen, ugyanis a Szent Márton csontját tartalmazó üvegszelence hátulján ott van a bő 200 évvel ezelőtti hitelesítő olasz püspöki viaszpecsét, méghozzá sértetlen állapotban. Azaz az akkori püspök bizton állította, hogy ez a csont valóban Szent Márton testéből származik. Az írásos, papír­alapú tanúsítvány viszont már nincsen meg, eltűnt az elmúlt két-háromszáz év viharaiban – magyarázza James Zoltán, hozzátéve, a szentek ereklyéinek több „kategóriája” létezik.

Egy üvegkapszulában pihen az Olaszországból érkező ereklye (képünk közepén). Mostantól mindenki megtekintheti majd Kunszentmártonban.
Egy üvegkapszulában pihen az Olaszországból érkező ereklye (képünk közepén). Mostantól mindenki megtekintheti majd Kunszentmártonban.

Az elsődleges ereklye a szent testéből származik, ilyen például a Szent Jobb, amely feltételezetten Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. Másodlagos ereklye azon használati tárgy, amelyet a szent hordott, például egy miseruha. Harmadlagos ereklyék pedig a szentet ábrázoló képek.
– A Kunszentmártonba kerülő csontdarab egészen pici, belefér egy 3-szor 7 és fél centiméteres üvegkapszulába. Ehhez vásároltam egy ereklyetartót, ezt fogják elhelyezni majd az oltár alá, az üvegszekrénybe – fűzi hozzá Zoltán atya.

A különleges ereklyét a templom védőszentjének évente megtartott emlékünnepén adják át, november 12-én, szombaton.
Az ünnepi szentmise előtt, fél 10-kor fogadják ünnepélyesen az érkező ereklyét pontosan aszerint a koreográfia szerint, ahogyan Szombathelyen is tették nemrégiben az ottani ereklyefogadáson.
Ezzel teljesül a kunszentmártoni katolikus közösség régi álma és végre pont kerülhet a korábbi egyháztanács és plébános sok évig tartó kutatómunkájának végére is.

(Szoljon.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az imaházból lopott a jászapáti fiatal

A jászsági rendőrök gyanúsítottként kihallgattak egy 25 éves férfit, aki két mikrofont és adománypénzt lopott a jászapáti imaházból.  Bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ismeretlen március

Tovább »