Óvatosan! Veszélyes gyerekruhákat találtak

Szinte elengedhetetlen díszítőelemei a kislányruháknak a gyöngyök, flitterek, virágok, de vigyázzunk, mert a nem megfelelő rögzítés akár fulladást is okozhat a pici gyerekeknél. Ellenőrzéskor több veszélyes terméket is begyűjtött a hatóság.

Fulladásveszélyes kisgyermekruhákat és -cipőket talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság (NFH) a kereskedőknél végzett vizsgálatakor. A szervezet szóvivője, Vermes Bella elmondta, három éven aluli gyermekeknek szánt textilruházati termékeket, illetve lábbeliket ellenőriztek. A teszt során a termékekről kis darabkák, díszítések váltak le, amelyek a gyermekek számára fulladásveszélyesek.

Már ránézésre gyanúsak

A fogyasztóvédelmi hatóság minden évben ellenőrzi a boltokban kapható díszes ruhákat és cipőket, és az összes gyanús darabot tüzetes vizsgálatnak vett alá akkreditált laboratóriumban. A gyermekruháknál és cipőknél azt nézték, hogy le lehet-e róluk szedni olyan kis alkatrészt, amit a gyerek a szájába vehet, mert innentől a termék már fulladást okozhat – mondta el Várfalvi Bálint laboratóriumi mérnök.

A nadrágoknál is figyelni kell

A farmerek szegecseivel, gombjaival nem szokott gond lenni, de a nadrágokra tett fémkeretes strasszok nem szokták sokáig bírni. A tanulság, hogy a vásárló, tüzetesen nézze meg azt a ruhadarabot, amit a pici gyerekeknek szeretne vásárolni.

Mindig körültekintően vásároljunk a piciknek. Inkább céltudatosan, mint a csili-vilire törekedve! Illusztráció (Kép: Origo)
Mindig körültekintően vásároljunk a piciknek. Inkább céltudatosan, mint a csili-vilire törekedve! Illusztráció (Kép: Origo)

Veszélyes és káros cipők

A hatóság nemcsak a textilruhákat, de a piciknek gyártott cipőket is górcső alá vette, mert a gyártók ezekre is előszeretettel tesznek veszélyes elemeket. Várfalvi Bálint elmondta, a lábbelik egy részére is nagyon sok olyan gyöngy van felvarrva, úgy, hogy a rögzítés nem megfelelő szilárdságú, a dísz leszakadhat és szintén könnyen szájba kerülhet. Szóval, a kis cipőkön se legyen semmi, az a legbiztonságosabb.

(M1, Híradó)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kigyulladt egy autó Mezőtúron

Az autó utasai időben ki tudtak szállni.  Kigyulladt egy személygépkocsi csütörtök délelőtt Mezőtúron. A teljes terjedelmében lángoló jármű tüzét a város hivatásos tűzoltói több oldalról,

Tovább »

Erősödött a forint

A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama reggel hétkor 386,51 forintra

Tovább »