Orbán: jobb hely lesz a világ Trumppal

Egy új korszak küszöbén léptünk át, a Brexit volt a kopogtatás, az amerikai választás a belépő, a valóság győzött – mondta Orbán Viktor a 180 percben.

 

Az ellenzék átállt Brüsszel oldalára

Az ellenzék átállt Brüsszel oldalára – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták a parlamentben a bevándorlással kapcsolatos alaptörvény-módosítást. A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott: a következő hetekben, hónapokban a kormány az európai küzdőtéren csak a Fidesz-KDNP-re számítva folytathatja a küzdelmet a bevándorlás megállításáért, “ebben a küzdelemben az ellenzékre nem lehet számítani”.

 

Zsúrpubik gyülekezete

“Most, hogy a Jobbik is korábbi radikálisokból ilyen zsúrpubik gyülekezetévé vált,

láthatóan átállt Brüsszel oldalára, és (…) nem a magyar emberek érdekét, hanem Brüsszel szempontjait képviseli a magyar politikában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ettől még a feladatot el kell végezni, a bevándorlást meg kell állítani. Arra a kérdésre, hogy e szerint jelenleg nincsenek további tervek az alkotmány módosítására, azt felelte: a hadszíntér Brüsszelben van, “itthon amit lehetett, elvégeztünk”. Nemzeti konzultációt tartottak, népszavazást rendeztek, majd javasolták az alkotmány módosítását, de ezt nem tudták elérni, mert “az ellenzék átállt Brüsszel oldalára” – mondta. Most értelmezni kell az alaptörvény hatályos, “migráció tekintetében nem egyértelmű” szövegét, és ezzel a tarisznyában Brüsszelben meg kell vívni a küzdelmet – közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. (Kép: MTI)
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. (Kép: MTI)

Javul magyar-amerikai politikai együttműködés

A miniszterelnök a magyar-amerikai politikai együttműködés teljes megváltozására számít azzal, hogy a republikánus Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson A kormányfő kifejtette: Magyarország gazdasági, biztonsági kapcsolatai eddig is erősek voltak az Egyesült Államokkal, a politikai együttműködés azonban állandóan zátonyra futott a demokrata párti washingtoni kormányzattal, az ugyanis egy “valóságtól elrugaszkodott liberális művilágban élte az életét”, amelyet másokra – köztük Magyarországra – is rá akart kényszeríteni. Egy demokrata párti ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot – mondta.

 

Jobb hely lesz a világ

Arra a felvetésre, hogy a demokrata kormányzat “különösebben nem veregette a magyar kormány vállát”, és számít-e változásra ebben, azt felelte: 180 fokosra. Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel, “erre komoly esélyünk van” – jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is mondta, hogy “egy új korszak küszöbén léptünk át”. Szerinte a Brexit “kopogtatás volt ezen az ajtón, de most a küszöbön is átléptünk”, “a valóság győzött”. Donald Trump várható politizálásáról szólva a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kampány és a kormányzás két különböző dolog. Magyarország egy racionális, higgadt, átgondolt amerikai külpolitikában érdekelt – jelezte.

(Híradó, Kossuth Rádió)