Női holttest a szolnoki pályaudvaron. Egy bőröndben

Az utasok figyeltek fel a szolnoki állomás peronján egy gazdátlan bőröndre 1931 márciusának egyik napján. Az elhagyott pakkot a rendőrök az őrszobába vitték. Amikor azonban felnyitották a táskát, általános megdöbbenésükre egy női holttestet találtak… Az eset megmozgatta a helyiek fantáziáját, s elindultak a találgatások.

Valamikor az 1980-as években már csak emlékezetünkben élő fűtő kollégámmal egy fémpolcot állítottunk össze. Némi hiányosság akadt azért a végtermékben, mert idősebb kollégánk, aki valaha mozdonyvezető is volt, rálegyintett és azt mondta:
– Schreiber munka.
Fűtő barátom mély hangján meg is jegyezte: – Jól megtisztelt bennünket az öreg. – Így hát megkérdeztem tiszteletreméltó volt vasutas kollégámat: mi is ez a lekicsinylő megállapítás.
Az ő elmondása alapján néztem utána a legendának – írta az Új Néplapban megjelent cikkében Szikszai Mihály levéltáros.

Nos, a történetben ugorjunk vissza az 1931-es évre. Március 11-én a szolnoki állomás peronján az utasok felfigyeltek egy gazdátlan bőröndre. Jelentették a rendőrnek. Az elhagyott csomagot az őrszobába vitték, ahol felnyitották a koffert és megdöbbenten látták, hogy abban egy női holttest fekszik. A lapok azonnal elkezdtek cikkezni a szomorú szenzáció okán.
Még a jászberényi vasútállomást is belekeverték a történetbe. A nyomozás ugyanis azonnal megindult! A nyomozati anyagban szerepelt egy tanúvallomás, amely megemlítette, hogy a hatvani állomáson egy gyanúsan viselkedő férfi rendkívül súlyos bőröndöt tett fel a Szolnok felé induló vonatra, majd eltűnt.

A hatalmas területen elfekvő szolnoki vasútállomás madártávlatból. (Kép: Indafotó)
A hatalmas területen elfekvő szolnoki vasútállomás madártávlatból. (Kép: Indafotó)

A következő tanúvallomás szerint: ez az ember fel is szállt a vonatra, eljött vele Jászberényig, s ott leszállt, majd eltűnt a pályaudvarról. Azután a lapok is helyesbítettek: a gyanúsan viselkedő férfi nem is járt sem Hatvanban, sem Jászberényben.
A rendőrség a kezdetleges bűnügyi technika ellenére gyorsan dolgozott. Az áldozat személyazonosságát is hamar kiderítették, Nagy Mária huszonkét esztendős budapesti lakos. A gyilkost is hamar elfogták, aki nem volt más, mint Schreiber Tamás József harmincegy éves fővárosi lakos, aki féltékenységből fojtotta meg áldozatát. A holttestet Schreiber belegyömöszölte egy kofferbe, majd felült vele a Keleti pályaudvaron a Szolnok felé tartó vonatra. A súlyos koffer egész idő alatt a feje felett volt a poggyásztartóban. A szolnoki állomáson leszállt, a peronon hagyta a koffert, és visszatért a fővárosba.
Börtönévei után az elkövető neve még egyszer felmerült a Virradat október 2-i számában, persze visszaesőként.
Többet nem tudunk róla, de cselekedete bekerült a szolnoki és a jászberényi állomás „fekete panoptikumába” és a rossz, ocsmány munka jellemzője lett.

(Új Néplap)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lopás történt Kenderesen

Gyermek játékautót és mosogatótálcát tulajdonítottak el a helyi testvérek. November 16-án este egy kenderesi lakóház udvaráról egy elektromos gyermekjárművet tulajdonítottak el. Néhány nap múlva egy

Tovább »