Nemzeti minimum legyen az áldozatokra, hősökre való emlékezés

Mindenki számára természetes nemzeti minimum legyen a gulágra hurcolt áldozatokra, az ötvenhatos hősökre és a magyar katonákra mint hősökre való emlékezés – szólított fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken.

A településről a Szovjetunióba elhurcoltak emlékére állított emlékmű és emléktábla avatási ünnepségén Rétvári Bence azt mondta: csalódás volt, hogy a rendszerváltás után 26 évvel sem sikerült a teljes nemzetnek együtt emlékeznie az ötvenhatos hősökre, áldozatokra, hiszen a parlament ünnepi üléséről “az utódpárt frakciója” távol maradt.

Úgy fogalmazott: a távolmaradás egyvalamit jelent, azt, hogy “ők még mindig azokhoz állnak közelebb, akik nem engedtek virágot vinni a névtelen sírokra”. Bízik abban, hogy már nem sokáig tart az az időszak, amikor ebben a kérdésben nincs konszenzus – tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence arról beszélt, hogy 800 ezer magyart hurcoltak el különböző okokból a gulágra a második világháború végén vagy után. “Bűn nélküli büntetést” éltek meg, hiszen nem tettek semmit, amivel “kiérdemelték” volna, hogy elvigyék őket – mondta. Hozzátette: az elhurcoltak közül minden negyedik ember soha nem tért vissza, 200 ezer magyar valahol Szibériában vagy útközben egy jeltelen fagyos, tömegsírban nyugszik.

(Híradó)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest