Nemzeti érték lehet az abádszalóki csipke!

Az Országos Értéktárba jelölték az abádszalóki csipkét – értesült az Új Néplap. A vert csipke készítése olyan különleges a Tisza-tó parti kisvárosnak, mely érdemes arra, hogy magasan jegyzett értékként tekintsenek rá.

Az abádszalóki vert csipke Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba történő felvétele és az Országos Értéktárba történt bejelentkezés is hozzájárult ahhoz, hogy ismét egyre népszerűbbé váljon ez a hagyományos kézimunka. Az abádszalóki Csipkeverők és Alkotók Házának csapata tudatosan alakítja a hazai és nemzetközi megjelenést a partnereinek segítségével és a közmunkaprogram keretében dolgozók munkái által. Ennek köszönhetően nemrégiben Malajziában, Kuala Lumpurban a Nemzetközi Népművészeti Kavalkádon láthatták az érdeklődők az abádszalóki vert csipkét, ahol nagy sikert aratott.

Most egy igazán különleges megrendelésen dolgoznak a szalóki csipkeverők – jegyezte meg a megyei lap. A Magyar Állami Operaház egyik bemutatójának jelmezeihez rendeltek tőlük egyedi csipkéket. A munka tovább folyik a kitűzött célok megvalósulása érdekében: a magyar népművészet élővé tétele, népi kézműves hagyományaink felelevenítése és megismertetése, valamint oktatása a legfontosabb számukra.

(Tisza-tó Rádió, Új Néplap)