Ne legyen különbség a házasságkötés előtt, illetve után gyermeket vállalók között

Az új adótörvénnyel, amely szerint a családi kedvezmény mellett is lehet majd igényelni az első házasok adókedvezményét, a kormánynak az a célja, hogy a támogatás során ne tegyen különbséget a házasságkötés előtt, illetve az után gyermeket vállalók között – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap közölte, hogy amennyiben az Országgyűlés elfogadja az adótörvények javasolt módosítását, az első házasoknak 24 hónapig – a családi kedvezmény mellett is – jár a havi ötezer forintnyi, első házasoknak járó adókedvezmény. Novák Katalin elmondta: a jelenlegi gyakorlat szerint azok, akik már meglévő gyermek mellett döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, egyszerre vehették igénybe a friss házasoknak járó és a családi adókedvezményt.

Azok viszont, akik a házasságkötést követő két évben vállaltak gyermeket, a fogantatást követő 91. naptól a családi adókedvezményre voltak jogosultak, tehát az ötezer forintos házassági kedvezményt nem kiegészítette, hanem fölváltotta a tízezer forintos, egy gyermek után járó családi adókedvezmény. Így tehát ők nem két éven keresztül kapták az első házasoknak járó kedvezményt – mondta. Novák Katalin hozzátette: a KSH adatai szerint tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, és 22 ezer volt az első házasok adókedvezményét igénybe vevők száma.

(Híradó)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights