Megszületett a döntés a 2016. évi Tanyafejlesztési Program nyerteseiről

Az államtitkár kiemelte:

a tanyák és tanyás térségek védelmére és fejlesztésére a Földművelésügyi Minisztérium 2011-ben kidolgozta a teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Programot,amelyre 2016-ban hatodik alkalommal nyílt lehetőség pályázatot benyújtani. Az előző három évhez hasonlóan idén is az egész Alföldről, szám szerint 724 településéről lehetett pályázni.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy az idei Program három célterület – települési, térségi fejlesztések; tanyagazdaságok fejlesztése és tanyagazdaságok indító támogatása; illetve a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztések – keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatást.

253 db tanyafejlesztési projekt nyert el támogatást összesen közel 730 millió Ft értékben.

A nyerteseknek 2017. április 30-ig kell megvalósítaniuk a pályázataikban vállalt fejlesztéseket.

Kiemelte, hogy „a Tanyafejlesztési Programot a jövő évben is meghirdeti a Földművelésügyi Minisztérium közel 1 milliárd Ft keretösszeggel”.

A tanyai gazdálkodás megújítását és a tanyai életmód hátrányainak csökkentését célul kitűző program eddigi immár hat ciklusa során összesen közel 1700 pályázat részesült pozitív támogatási döntésben 8,1 milliárd Ft-ot meghaladó összértékben – mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, a Programot méltán nevezhetjük

a Nemzeti Vidékstratégia egyik sikerprogramjának, hisz meghirdetése óta töretlen népszerűségnek örvend az önkormányzati – több tanyát érintő –, illetve egyéni fejlesztések tekintetében is. Minden évben tanulunk a korábbi év tapasztalataiból, és igyekszünk a felmerülő igényeknek megfelelően igazítani a felhívások tartalmát.

Az államtitkár elmondta, az idei évben is az egyéni tanyagazdaságok fejlesztése célterület volt a legnépszerűbb. Kiemelte a tanyagondnoki szolgálatok munkáját, amely a tanyai lakosok életkörülményeinek javítását célozza.

A nyertes pályázatok listája itt elérhető.

(FM Sajtóiroda)

 

 

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights