Keddig tart a kis népszámlálás

Kedden véget ér a mikrocenzus, vagyis a kis népszámlálás, ezért akik értesítést kaptak, de még nem járt náluk az összeíró, azoktól a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azt kéri, érdeklődjenek a hivatal ingyenes zöld számán.

A hivatal pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hosszú hétvége több mint tíz százalékponttal növelte a mikrocenzus sikeres összeírásainak arányát. Míg az ünnepek előtt a kijelölt címek alig több mint háromnegyedén töltötték ki a kérdőíveket, addig szerdára már a felkért válaszadók csaknem 90 százaléka tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az összeírók több nyugati megyében már majdnem be is fejezték a munkát, Budapesten viszont még az utolsó napokban is jócskán lesz dolguk: a kijelölt 80 ezer háztartásnak még csak mintegy 80 százaléka válaszolt a kérdőívekre szerda estig. A főváros mindig különös eset az összeírások szempontjából, mivel sok olyan lakás van, amelyet irodaként használnak vagy bérlők laknak benne, valamint Budapesten sokkal nehezebb elérni, otthon találni az embereket – idézték a közleményben Virágh Esztert, a mikrocenzus szóvivőjét.

A mikrocenzus mintájába bekerült mintegy egymillió lakos válaszai rendkívül fontosak ahhoz, hogy a hivatal valós képet kaphasson a magyar társadalomról – írták. Ebből kiderül, hányan élnek egyedül vagy nagycsaládban, többen vagy kevesebben változtatnak ma lakóhelyet, mint korábban; vajon nőtt vagy csökkent a túlzsúfolt lakásokban élők száma; milyen képesítéssel lehet ma legjobban elhelyezkedni és mivel nem; az emberek mivel elégedettek és elégedetlenek; mennyire akadályozzák az egészségi problémák a mindennapi életet; milyen körülmények között élnek a fogyatékos emberek; megtalálták-e számításaikat azok, akik külföldre költöztek – sorolták a példákat.

Ha a kijelölt címen nem találnak senkit, a számlálóbiztosok értesítőt hagynak. A KSH ebben az esetben azt kéri, hogy az értesítőn megadott elérhetőségen keressék meg a számlálóbiztost időpont-egyeztetésre vagy 06 80 200 014-es ingyenesen hívható zöld számon érdeklődjenek.

(MTI)