Jövőre már teljes kapacitással működhet a berényi CT!

Komoly fejlesztések zajlottak az elmúlt évben a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban, az egymilliárd forintos beruházás jelentős hányadát fordították a diagnosztikai berendezések, eszközök beszerzésére.

Mérföldkő volt az intézmény életében, amikor a radiológiai képalkotó eszközök között a CT is megjelent. Évekkel ezelőtt ugyan volt már ilyen eszköze a kórháznak, csakhogy gyakorlatilag egyetlen percig sem segíthette az orvosok munkáját, mert működtetéséhez nem sikerült megteremteni a finanszírozási hátteret. A kórház tavaly átadott új épülettömbjében kapott helyet a központi diagnosztika, modern radiológiai képalkotó eszközökkel. Dr. Sinkó-Káli Róbert a napokban mutatta be az új épületrészt a jászberényi képviselő-testületnek.

Egyelőre nem tudják teljes kapacitásban kihasználni a digitalizált részleg egyik legfontosabb berendezését, a CT-t. A jelenleg érvényes volumenszabályok alapján – tájékoztatta a Szoljon.hu-t a főigazgató – ez idő szerint a berendezést egy héten összesen 30 órán keresztül használhatják. A vezető elmondása alapján mindez azt jelenti, hogy lényegében a hétköznapi rendelési időben tudják működtetni a berendezést. A késő délutáni, esti, illetve hétvégi ügyeleti időben erre nincs lehetőség. Ilyenkor nincs más választás, mint hogy szükség esetén a vizsgálatokra továbbra is a szolnoki diagnosztikai központba kell elszállítani a betegeket.
– Egy éve küzdünk azzal, hogy emelni tudjuk a finanszírozás szintjét, amivel sokat javíthatnánk a betegellátás minőségén – tette hozzá Sinkó-­Káli Róbert.

Dr. Sinkó-Káli Róbert: van remény a finanszírozási keret emelésére FOTÓ: Banka Csaba
Dr. Sinkó-Káli Róbert: van remény a finanszírozási keret emelésére FOTÓ: Banka Csaba

Megtudhattuk, hogy a legnagyobb problémát ez esetben az jelenti, hogy a jászberényi működési idő növeléséhez máshonnan kellene átcsoportosítani anyagiakat, ez pedig rendkívül nehéz feladat. A berényi egészségügyi intézmény azonban idén tavasztól a mintegy 70 ezres lélekszámú nagykátai körzet járóbeteg ellátását is feladatul kapta. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház munkatársai természetesen azzal érvelnek a finanszírozásról szóló tárgyalásokon, hogy a megnövekedett feladatokhoz szükséges a volumenkeretek emelése is, ami egyebek mellett az anyagi hátterét is megteremthetné a CT működésének kiterjesztéséhez.
– A sürgősségi ellátáshoz volna talán a legnagyobb szükség a CT-berendezés segítségére – tette hozzá a főigazgató –, ezért is remélem, hogy sikerül növelnünk az erre fordítható keretet. Abban reménykedünk, hogy az év végére lezárulnak a tárgyalások, és 2017 elejétől már hosszabb ideig tudjuk használni ezt a berendezést is.

(Szoljon.hu)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights