Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó

Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legjobb hangulatú és legnépszerűbb kulturális rendezvényére hívnak a hétvégén, november 26-án. Az iSzolnok írásából kiderül, mi is pontosan az Itt-Honi buli? Miért buli? Miért érdemes?

Az Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó egy állandó, és jelentős programja az Aba-Novák Agóra Kulturális központnak, amely mindig telt házzal zajlik. S itt most a telt- házat szó szerint kell érteni. Ezen a napon az épület bármely zugában járunk is, jókedvű, éneklő, zenélő, táncoló, gyönyörű népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk. Ezen a napon mintegy esszenciáját kapjuk a világon egyedülálló népi kultúránknak, és ami még ennél is értékesebb, az az, hogy ezt a mieink, ahogy régen mondták: a földijeink által kapjuk. Szolnok, 2016. 11. 26.

A sokféle rendezvény közül talán ez az egyetlen, amikor minden jelenlévő, legyen szó nézőről, vagy fellépőről, apró gyermekről, vagy meglett korú idősről, egy célért mozdul, egy hatalmas családként létezik. Hisz ezen a napon mindenki Itt-Hon van, a saját kultúrájában, a saját közegében, a saját városában, illetve hazájában.

itthoni_1080x1920_program-338x600A Színpadot figyelve gyermekünkért, rokonunkért, szomszédunkért, egykori énekes-táncos társunkért dobban meg a szívünk, s ha csak azért vagyunk itt, mert a saját nemzetünk kultúrája remek szórakozást nyújt számunkra, akkor is feledhetetlen élményekkel mehetünk innen haza.

S a legszebb mindebben, hogy észrevétlen tanulunk is. Hisz vissza- vagy megtanulhatjuk eleink területenként eltérő, káprázatosan színes viseletének mutatós darabjait, népdalait, népi hangszereit. A kivetítő segítségével azt is megtudjuk, hogy egy-egy dallam, tánc a Kárpát-medence mely területét idézi elénk, s az apró kiállítás mindig szolgál valamely egyéb értékkel, mint például az előző évben a jász, az idén pedig a kunhímzés szín és mintavilágával.

S ha mindez nem volna elég, ki is próbálhatjuk a tánclépéseket, hisz minden Itt-Honi találkozó táncházzal zárul.

Ez a leginkább miénk, és ez a legcsaládiasabb Itt-Honi buli, ami a házban zajlik.

(iSzolnok)