Fontos horgászati szabályok lépnek életbe novembertől!

November első napjaiban több fontos horgászati szabály érvényességi időszaka kezdődik meg. A törvényi szabályozás mellett a Tisza-tavi Horgászrend is tartalmaz előírásokat, melyek a következő napokban lépnek életbe. Ezeket gyűjtötte most össze emlékeztetőül oldalán a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Négy kiemelt szabályra hívják fel a figyelmet!

Térkép jelmagyarázattal az életbe lépő változásokról (Kép: Tisza-tavi Sporthorgász Kft.)
Térkép jelmagyarázattal az életbe lépő változásokról (Kép: Tisza-tavi Sporthorgász Kft.)

Egyik legfontosabb, hogy fajlagos tilalmi időszakában (május 2.-tól június 15.-ig) TILOS a harcsa horgászata és kifogása, így megtartása is az öblítőcsatornákban, valamint a Tisza-tó teljes területén január 1-től március 31-ig és november 2-től december 31-ig. Ugyancsak ebben az időszakban, a Kis-Tiszán az Eger-patak torkolatától a Laskó-patak torkolatáig, valamint a 33. számú főút hídja (Eger-patak hídja), az Eger-patak, a Kis-Tisza és a poroszlói gát által határolt vízterületeken január 1. és február 28., valamint november 2. és december 31. között ragadozó halra horgászni csak természetes csalival engedélyezett, a pergetés TILOS. A szonárhasználatot is korlátozzák novembertől. November 1. és március 15. közötti időszakban – a vermelő halállományok védelme érdekében – a halfogási tevékenységhez szonárt használni TILOS.

Negyedik fontos szabályként említi a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., hogy vermelő kíméleti terület a Dühös-lapos vízterülete. Azaz a 33-as főút hídja (Eger patak hídja), a rábolyi gátőrház, a kereknád, a gémeskút és a Bocskoros híd által határolt terület. Itt január 1. és február 28., valamint november 2. és december 31. között mindennemű horgászat és a tartózkodás TILOS.

(Tisza-tó Rádió)