Fiatalok lelhetnek otthonra Kétpón

Fiatal családok letelepedését segíti az önkormányzat a Mezőtúr melletti községben. Ennek érdekében nemrégiben több családi házat is megvásároltak a településen.

Fiatal pár szorgoskodik a takaros ház kertjében, a tél beállta előtt még szeretnének rendet tenni a portán. Alig néhány hete költöztek új otthonukba, a helyi önkormányzat új kezdeményezésének köszönhetően. Máté Nóra és Tóth László számára valóban sürgős, hogy mielőbb a helyére kerüljön minden, hiszen decemberre várják első gyermeküket.
– Nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy megkapjuk ezt a házat – mondta el Nóra.
– Bár én mezőtúri vagyok, a párom eleve kétpói, így eleve itt szerettünk volna letelepedni. Kétpó pedig tökéletesen alkalmas a gyerekek nevelésére, ami nálunk most fontos szempont. Van óvoda, iskola és nyugodt, csendes falu, ahol remélhetőleg még hosszú ideig biztonságban tudhatjuk a gyerekeket.

– Mióta az eszemet tudom, itt élek, ezért fontos volt számomra, hogy Kétpón alapítsak családot – teszi hozzá Tóth László.
– Hivatásos katonaként Szolnokra járok dolgozni, az ingázással sincs probléma. Így aztán örömmel éltünk a lehetőséggel, hogy önkormányzati lakásba költözhetünk, hiszen az első néhány évben anyagilag ez rendkívül sokat jelent számunkra.

Nóra és László alig néhány hete vehette birtokba új otthonát FOTÓ: Mészáros János
Nóra és László alig néhány hete vehette birtokba új otthonát FOTÓ: Mészáros János

– Mint bárhol máshol manapság, bizony nálunk is komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalokat megtartsuk – mondta el Keresztes Péter polgármester.
– A munkalehetőségek máshová csábítják a fiatalabb korosztály tagjait, s ha nincs olyan erő, ami segítené őket, hogy itthon telepedjenek le, bizony előbb-utóbb elvándorolnak a szülőfalujukból. Egyre öregszik a település, így aztán több formában is próbáljuk támogatni azokat, akik Kétpót választják.
Amint a polgármester hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, hogy igen nagy az érdeklődés mostanában az ingatlanok iránt, amelyekből jó néhányat lehet találni a községben. Néhány millió forintos áron már igazán jó állapotú házakat lehet vásárolni a településen, ráadásul sok az eladó lakás.

Ezzel tehát az ingatlanpiac fellendüléséhez is hozzájárulnak, hiszen a képviselő-testület a közelmúltban úgy döntött, hogy az önkormányzat vásárol néhány kedvező árú, de jó állapotú házat, amelyeket aztán önkormányzati lakásként hasznosítanak, fiatalok számára lehetőséget nyújtva az önálló életkezdéshez.
– Igen nehéz helyzetben voltunk, amikor döntenünk kellett a pályázók között, de az első házakba már be is költöztek a lakók. Épp ezért felmerült, hogy ha beválik ez a szisztéma és a későbbiekben lesz rá lehetőségünk, akár újabb házakat is fogunk vásárolni hasonló céllal.
Amint Keresztes Péter kiemelte, a házak esetében mindenképpen előnyben részesítik a helybélieket. Az is elképzelhető, hogy az első lakók a későbbiekben megvásárolhatják a most még bérelt házaikat, s ebből az összegből vesz majd újabb ingatlanokat az önkormányzat.

(Új Néplap)