Ez a tűzifa bocsátja ki a legtöbb veszélyes anyagot

Magyarországon a lakóhelyek 90 százaléka gázzal lefedett, ez azt jelenti, hogy itt van Európában Hollandia után a legjobban kiépített gázhálózat, mégis sokan újra visszatértek a fatüzeléshez. Hazánkban mintegy félmilllió ember fűt kizárólag fával, de ez a száma akár egymillió is lehet.

 

Sokan visszatértek a fatüzeléshez 

Ma Magyarországon mintegy félmillió ember fűt kizárólag fával, de ez a száma akár egymillió is lehet – mondta Veresegyházi Béla, VGF Szaklap munkatársa, vidéki környezetben ez nagyon jellemző. Magyarországon a lakóhelyek 90 százaléka gázzal lefedett, ez azt jelenti, hogy itt van Európában Hollandia után a legjobban kiépített gázhálózat, mégis sokan újra visszatértek a fatüzeléshez.

Kandalló. Nagyon fontos a körültekintő tüzelés. Illusztráció (Kép: Kandallo1.eu)
Kandalló. Nagyon fontos a körültekintő tüzelés. Illusztráció (Kép: Kandallo1.eu)

Kandalló, kazán vagy kályha

Fatüzelés esetén lehet fűteni kandallóval, kazánnal és kályhával. Az előbbi kettő az előregyártott berendezés, a kályha pedig a helyszínen épített tűzterű, itt a legnagyobb a szabadsága, de a felelőssége is a mesternek. A cserépkályha fő fűtésre való, nem alkalmas arra, ha valaki csak este szeretne befűteni, akkor hamar meleg legyen a lakásban. A kandalló gyorsabban melegszik, szabályozható, de nem alkalmas főfűtésre – mondta Belinszki Ákos, kandallóépítő.

Alapvetően az határozza meg, hogy kazánt, kályhát vagy kandallót érdemes építtetni valakinek, hogy mivel szeretne fűteni. Fa, pellet vagy brikett, ezekkel fűtenek a leggyakrabban – magyarázta Belinszki Ákos. A pellet és a fabrikett a legjobb, ezekkel nem lehet tönkretenni a készüléket és a kéményt sem, mert míg ezekből meg lehet venni a kész, jó minőségű terméket, addig a fából nagyon sokfélét lehet kapni, és sajnos nem mind ideális a fűtésre, sok olyan van, ami nem elég száraz.

Tűzifa és kandallófa egy rakásban. Illusztráció (Kép: Google)
Tűzifa és kandallófa egy rakásban. Illusztráció (Kép: Google)

Nagyon fontos, hogy ne legyen nedves a fa

Nagyon fontos a tűzifa nedvességtartalma. Tavaly év végén csináltattunk egy mérést, és kiderült, hogy a friss fának, aminek 45 százalék körüli a nedvességtartalma, kétszer nagyobb volt a szennyezőanyag kibocsátása – mondta Szelman Imre a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének a titkára.

Ez károsítja a környezetet és a tüzelőberendezést is. Érdemes akár 1,5 évvel előre megvenni a tüzelésre szánt fát, hogy megfelelően kiszáradhasson, illetve lehet vásárolni tűzifa nedvességmérőt is, ami nagyon hasznos.

A mai környezettudatos tűzterek jobban hőszigeteltek, hogy magasabb legyen a tűztér hőmérséklete, valamint többszintű az égéslevegő bevezetés, ezzel lehet elérni, hogy az éghető anyagok sokkal tisztábban égnek el – mondta Szelman Imre, persze ehhez megfelelő száraz fa is szükséges.

(Kossuth Rádió, Híradó)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights