Elképesztő! Bántalmazta a kétéves kislányt, de az anyát felmentik?

Még ez év január 21-én életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondott ki bűnösnek az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék egy 35 éves anyát. A napokban a Szegedi Ítélőtábla mégis felmentette az asszonyt. Az ügy a Kúrián folytatódik.

Az első fokú ítélet szerint az anya két leánygyermekével bérlőként lakott egy Tiszaföldvári lakóházban. 2014. február 2-én reggel kiment kávét főzni a konyhába, ahova egyik kislánya sírva követte. Az asszony a tűzhely előtt állva veszekedni kezdett a 2. életévét még be sem töltött kislányával, sérelmezve, hogy tőle semmit nem lehet csinálni. Az anya ekkor pofon ütötte kisgyermekét, aki ettől a mosogatószekrénynek esett. Beütötte a fejét, majd még jobban sírva a szobába indult. Az asszony – kávéval a kezében – követte a kicsit, majd lábával megrúgta, aki ettől hanyatt, egy betonlépcsőre esett.

A kisgyerek a déli órákban rosszul lett, fulladozni kezdett. Az anya ekkor már nem volt otthon, csupán a barátja, aki látva a pici szenvedését, a szomszédoktól kért segítséget, akik ki is hívták a mentőket. Eközben a kislány légzése leállt, így a mentőszolgálat diszpécserének utasítása alapján az egyik szomszéd megkezdte a gyermek lélegeztetését. Ezt a helyszínre érkező mentősök továbbfolytatták, majd a kicsit a szolnoki kórházba szállították, ahol a közvetlen életveszélyes állapotban lévő lánykát megműtötték (a homlokcsont-törést és egyéb sérüléseket szenvedett kisgyerek tényleges gyógyulása 4-5 hónapot vett igénybe).

A Szolnoki Törvényszék 2016. januárjában az anyát 4 év börtönbüntetésre ítélte, egyben három gyermekei vonatkozásában a szülői felügyeleti jogát megszüntette. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést nyújtott be ellene, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A gyámhivatal a vádlott gyermekeinek nevelésbe vételét rendelte el, megállapítva, hogy a gyerekek halmozottan hátrányos helyzetűek.

A Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a napokban ezt az ítéletet megváltoztatta. Az anyát – bizonyítékok hiányában – felmentette, míg a szülői felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó rendelkezést mellőzte. Az ítélet indoklásakor elhangzott: „A vád a vádlott első kihallgatása során tett beismerő vallomásán alapult. Azonban ezt a vallomást ki kellett rekeszteni a bizonyítékok közül, mivel a vallomást a nyomozó hatóság törvénysértő módon úgy szerezte be, hogy a kihallgatáson védő nem vett részt. E beismerő vallomás kirekesztésével nem áll rendelkezésre egyetlen olyan bizonyíték sem, amelyre tekintettel aggálymentesen meg lehetne állapítani azt, hogy a sértettet kizárólag a vádlott bántalmazhatta. Olyan tárgyi bizonyítékot sem tudott a vád felmutatni, ami a vádlott bűnösségét minden kétséget kizáróan igazolta volna”.

Síró kislány. Illusztráció fotó. (Kép: Thinkstock)
Síró kislány. Illusztráció fotó. (Kép: Thinkstock)

Mindebből következik, hogy a szülői felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó rendelkezést is mellőzte a Szegedi Ítélőtábla. Mivel a bűnösség tekintetében az első- és a másod fokon eljárt bíróság eltérő álláspontra jutott, megnyílt a harmad fokú eljárás lehetősége. Ezzel az ügyész élt is, és a vádlott bűnösségének megállapítása, valamint büntetés kiszabása érdekében fellebbezést nyújtott be. A vádlott és védője elfogadta a felmentő ítéletet. Az ítélet így nem jogerős, az ügy a Kúria előtt folytatódik.

(Új Néplap)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Útlezárásra kell számítani Kisújszálláson!

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a szennyvízcsatorna helyreállítása zajlik a városban.  Kisújszállás közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint december 8-tól a Deák Ferenc utcán forgalmirend-változásra kell számítani. A munkálatok előreláthatólag

Tovább »