Elindult az ünnepi szeretetkommandó

Karácsony közeledtével számos jótékonysági akcióval találkozhatunk. A legkülönbözőbb szervezetek, magánszemélyek kérnek arra, segítsük szegény sorsú embertársainkat élelmiszerrel, ruhával, bútorral, jó szóval. Legalább adventkor. Hajlamosak vagyunk azonban belefáradni ebbe a felfokozott szeretethullámba… – emlékeztet cikkében az Új Néplap.

Ön is támogatna másokat? Gyakorlatilag megyénk bármelyik településén megteheti. Abonyban az Abonyi Kézilabda Club kezdeményez gyűjtést rászoruló családok részére, az adományokat december 10-én adják át a helyi Karitasz Csoportnak, mely katolikus szervezet külön is gyűjt megyeszerte. Czibere-Besnyi Judit, az abonyi Karitasz egyik önkéntese elmondta, az élelmiszeradományokból ötezer forint értékű csomagokat állítanak össze, melyeket több mint húsz család kap. Néhány igazán szegény sorsú családnak tűzifát is ajándékoznak ilyentájt.

Az egyházi szervezetek egyébként élen járnak a jótékonykodásban. A katolikusok november 22-én minden évben megtartják a Szent Erzsébet kenyere osztást, a jótékonykodó Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezve ébren tartják a hívekben az önzetlen, segítő, cselekvő szeretet gondolatát. A megszentelt kenyér országszerte több ezer nehéz helyzetű családhoz, egyedül élő idős vagy beteg emberhez jut el. A reformátusok sem tétlenkednek: hozzájuk a kárpátaljai gyerekekhez indított Nyilas Misi pakkok megtöltésébe lehet bekapcsolódni.

Czibere-Besnyi Judit, az abonyi Karitasz egyik önkéntese azt mutatja, milyen játékokat ajánlottak már fel Kép: Mészáros János
Czibere-Besnyi Judit, az abonyi Karitasz egyik önkéntese azt mutatja, milyen játékokat ajánlottak már fel Kép: Mészáros János

Vincze Lászlóné hozzátette, a megajándékozott gyermekek kiválasztásában segítenek a védőnők, az óvónők, a bölcsőde és a tanítónők. Olyan apróbb ajándékokat várnak, melyek akár egy cipősdobozban is elférnek.
Az Élelmiszerbank a karácsony előtti időszakban ugyancsak szervez lakossági élelmiszergyűjtést, méghozzá nagyáruházakban. A Magyar Vöröskereszt a MikulásGyár programot folytatja idén is, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. Az adománygyűjtéseknek tehát se szeri, se száma, amelyre igen sokan fogékonyak is vagyunk.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy az adományozók a statisztikák szerint nem jómódúak, sokkal inkább az alsó középosztályból kerülnek ki, esetleg még lejjebbről. Az is érdekes, hogy karácsonykor az emberek valóban többet adományoznak, ám adományokat közvetlenül csak kevesen adnak a rászorultaknak, a többség csak közvetve, jól becsatornázott, a média által megjelenített konkrét célokat támogat. Ezzel Kövesdy Zsolt atya is egyetért, aki szerint korjelenség, hogy egy személytelen szervezetnek könnyebben adjuk oda adományainkat. Jóval nehezebben megyünk oda egy olyan rászorulóhoz, akit ráadásul ismerünk is. Az Oltalom Karitatív Egyesület szerint ennek a bizalmatlanság az oka.

(Új Néplap)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor- írja oldalán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság. A fő veszélyforrások közé tartozik

Tovább »