Egyre többen veszik igénybe a csokot

Egyre többen veszik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Budapesten. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a csok-támogatottak jelentős része szeretne még gyermeket vállalni.

Dömötör Csaba a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy Magyarország ma már erősödik, a gazdaság stabil lábakon áll, egyre több munkahely jön létre és folytatódnak a béremelési programok. Az erősödést jelzi, hogy egyre többen vásárolnak vagy építenek lakást, házat. Ez pedig abból is látszik, hogy egyre többen veszik igénybe az otthonteremtési kedvezményt – tette hozzá.

Az adatokat ismertetve az államtitkár elmondta, 2015 júliusa óta 32 100 csok-kérelmet hagytak jóvá, ezek összértéke 73 milliárd forint, a kedvezményezettek száma tehát meghaladta a 30 ezret.

Dömötör Csaba közölte, hogy megvan a pénzügyi fedezete a további támogatásnak, a jövő évi költségvetésben ugyanis 211 milliárd forintot biztosítanak otthonteremtésre. Az államtitkár kitért arra, hogy az előző évhez képest idén eddig 14 százalékkal több új lakás épült Magyarországon, ezek azonban jellemző módon olyan építkezések, amelyekről még a program elindulását megelőzően döntöttek. Ezen túl azonban idén az első háromnegyed évben 2,5-szer annyi új lakást építésére adtak ki engedélyt, mint tavaly, ez az ország minden térségére jellemző, tehát minden megyében nő az építési engedélyek száma – mondta, hozzátéve, a kormány az ingatlanpiac további élénkülésére számít.

(MTI)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights