„Egy csepp Tisza-tó”! Különleges desszert Abádszalókról

Különleges csokoládét mutatott be Szabó István abádszalóki vendéglátós a szolnoki 5. Csokoládéfesztiválon. A bonbonokat sulyom ízesítésű krémmel töltötte meg, a desszertnek pedig az „Egy csepp Tisza-tó” elnevezést adta. Ezzel megszületett a térség legjellegzetesebb desszertje – írta cikkében az Új Néplap.

– Abádszalóki születésű vagyok, itt nőttem fel, itt dolgozom, és ami még ennél is fontosabb: Tisza-­tavi embernek érzem magam. Ez nem véletlen. Tizennégy évesen már azoknak az embereknek főztem, akik a tavat létrehozták. Az első kapavágástól ott voltam a munkálatoknál, átéltem az építkezés egész atmoszféráját, emiatt erős az elköteleződésem a tó iránt – idézi fel a régmúltat Szabó István, abádszalóki vállalkozó, aki 40 éve foglalkozik turizmus-vendéglátással.

– Persze, akkortájt még nem volt sulyomkrémes csokoládé, de bizony sulyom már volt! Nyaranta az idősebb asszonyok rendszeresen szedték ezt a termést, aztán otthon nagy üstökben megfőzték. A magrészét nyomkodták ki a felpuhított héjból, a belsejét egyszerűen kiszopogattuk. Kellemes, gesztenyés íze van a sulyomnak, a szegény embereknek ez volt a desszertjük. Télen főtt kukoricát ettük, nyáron a sulyom volt a csemegénk. Vízi gesztenyének is hívtuk…

– Pürésítettem hát, fűszereket tettem még hozzá és dzsemet főztem belőle. Százhúsz liter lett belőle. Megkóstoltam és rájöttem, még mindig nem finom, de már nem rossz. Kísérleteztem tovább…
István még több fűszert tett bele, tovább finomította a pürésített sulymot. Végül csokoládéba töltötte.

Gondosan kidolgozott, isteni ízű apró csokoládék Kép: Új Néplap
Gondosan kidolgozott, isteni ízű apró csokoládék Kép: Új Néplap

– Így született meg az „Egy csepp Tisza-tó” elnevezésű desszertünk, melyben valóban ott van a tó egy cseppje, íze-aromája. A végeredmény szerintem nagyon finom lett – és lám, mások szerint is, hiszen itt, a Csokoládéfesztiválon számos elismerő bólintást kaptam, miután megkóstoltattam a termékünket.

A beszélgetőtárs hozzátette, hogy ahol dzsemet készítenek, ott cefrének való is mindig akad. És mivel a vidéki ember semmit nem dob ki, főzött belőle pálinkát, pontosabban párlatot is. Így lett a sulyomból három, máshol teljesen ismeretlen, egyedi termék is: dzsem, töltött bon-bon és pálinka.
Kérdésünkre, hogy jövőre a hetven kiló sulyom után növeli-e ezt a feldolgozandó sulyom-mennyiséget, István azt válaszolja, nem rajta múlik. A Természetvédelmi Hivatal mondja meg ugyanis minden évben, hány kiló termés betakarítására van lehetőség.

A sulyom ugyanis védett növény, melynek egyensúlya a Tisza-tavon ugyanolyan fontos a Szabó családnak, mint egész Magyarországnak.

(Új Néplap)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lopás történt Kenderesen

Gyermek játékautót és mosogatótálcát tulajdonítottak el a helyi testvérek. November 16-án este egy kenderesi lakóház udvaráról egy elektromos gyermekjárművet tulajdonítottak el. Néhány nap múlva egy

Tovább »