Díszítőművészet a közmunka részeként

A falu fazekas műhelyét a közmunka program keretében hozták létre korábban, tájékoztatta a Szoljon.hu-t nemrégiben Tari András polgármester.

Illetve azóta is a közfoglalkoztatás részeként működtetik azt. Ebben, illetve egyéb közfoglalkoztatási programokban, úgymint a növénytermesztés, állattenyésztés, falurendezés összességében 22 jásziványi talált álláslehetőséget magának. A most állományban lévő határozott idejű foglalkoztatása február végéig tart, ugyanakkor az önkormányzat szeretne a továbbiakban is részt venni a közfoglalkoztatás rendszerében. Megkezdték a következő éves pályázatok előkészítését. A díszítőművészeteknek később is jelentős helyet szánnak a településen. A fazekas termékek készítésének sikeréből kiindulva ugyanis egy szövőszéket is vásárolt önkormányzat, amelyen szintén hagyományos termékeket készítenek majd a foglalkoztatottak.

A községben három házat újítottak fel a közmunkához kapcsolódva az elmúlt években, amelyek közül az egyikben állatokat tartanak, a másodikban berendezték a fazekas műhelyt – illetve itt helyezték el a szövőszéket is –, a harmadikban pedig a megtermelt növények feldolgozását végzik. A piros paprikát szárítják, darálják, csomagolják.

(Szoljon.hu)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights