Diákcserét is szeretnének Karcagon

A franciaországi testvérvárosból, Longueau-ból érkeztek vendégek a városba az elmúlt héten.

A diákok ellátogattak a Szentannai Sámuel Középiskolába, ahol Gyökeres Sándor igazgató köszöntötte őket, majd megnézték az ott folyó idegen nyelvi oktatást, ellátogattak az iskolamúzeumba, ahol a névadóról hallottak előadást, voltak a tanműhelyekben, iskolai laborokban és a tanüzemben. A vendégeket a franciát és németet tanuló karcagi diákok kalauzolták az intézményben.

– Jó lenne, ha sikerülne a két település között diákcsereprogramot indítani, ezen dolgozunk majd – ígérte Béatrice Poncelet, a Longueu-i Európai Testvérvárosi Bizottság tagja, akitől megtudtuk, Longueau egy 5800 fős, igazi vasutas település, így náluk nincs mezőgazdasági oktatás, a középiskolai képzés is más. Épp ezért érdeklődéssel nézték meg a karcagi gimnáziumi és szakgimnáziumi képzést.

A francia vendégek voltak az Akácliget fürdőben, ahol rácsodálkoztak a gyógyvízre, mert náluk nincs ilyen fürdő. Az ifjúsági házban a Nagy Emese vezette iringósokkal és a Déryné tánccsoportjaival magyar táncokat is megtanultak. A vendégeket elutazásuk előtt Dobos László polgármester karcagi címeres, hímzett sállal ajándékozta meg.

(Szoljon.hu)